hostname(7) Miscellaneous Information Manual hostname(7)

hostname - descrierea rezoluției numelui de gazdă

Numele de gazdă sunt domenii, unde un domeniu este o listă ierarhică de subdomenii separate prin puncte; de exemplu, mașina „monet”, în subdomeniul „exemplu” al domeniului „com”, ar fi reprezentată ca „monet.exemplu.com”.

Fiecare element al numelui de gazdă trebuie să aibă între 1 și 63 de caractere, iar întregul nume de gazdă, inclusiv punctele, poate avea cel mult 253 de caractere. Caracterele valide pentru numele de gazdă sunt literele ASCII(7) de la a la z, cifrele de la 0 la 9 și cratima (-). Este posibil ca un nume de gazdă să nu înceapă cu o cratimă.

Numele de gazdă sunt adesea folosite cu programe client și server de rețea, care trebuie să traducă în general numele într-o adresă pentru a fi utilizate. (Această sarcină este în general efectuată fie de getaddrinfo(3), fie de gethostbyname(3), care este învechit).

Numele de gazdă sunt rezolvate de către cadrul NSS din glibc în conformitate cu configurația hosts din nsswitch.conf(5). Rezolvatorul de nume bazat pe DNS (în modulul de servicii NSS dns) le rezolvă în felul următor.

Dacă numele este format dintr-o singură componentă, adică nu conține niciun punct, și dacă variabila de mediu HOSTALIASES este definită ca fiind numele unui fișier, fișierul respectiv este căutat pentru orice șir de caractere care se potrivește cu numele de gazdă introdus. Fișierul trebuie să fie format din linii compuse din două șiruri separate prin spații albe, dintre care primul este aliasul numelui de gazdă, iar al doilea este numele complet al gazdei care trebuie să înlocuiască acest alias. În cazul în care se găsește o corespondență nesensibilă la majuscule și minuscule între numele de gazdă care trebuie rezolvat și primul câmp al unei linii din fișier, numele substituit este căutat fără nicio altă prelucrare.

În cazul în care numele de intrare se termină cu un punct, acesta este eliminat, iar numele rămas este căutat fără nicio altă prelucrare.

În cazul în care numele de intrare nu se termină cu un punct la sfârșit, acesta este căutat folosind o listă de domenii până când se găsește o potrivire. Lista de căutare implicită include mai întâi domeniul local, apoi domeniile părinte cu cel puțin 2 componente ale numelui (prima cea mai lungă). De exemplu, în domeniul cs.exemplu.com, numele lithium.cchem va fi verificat mai întâi ca lithium.cchem.cs.exemplu și apoi ca lithium.cchem.exemplu.com. lithium.cchem.com nu va fi încercat, deoarece există doar o singură componentă rămasă din domeniul local. Calea de căutare poate fi modificată față de cea implicită printr-un fișier de configurare la nivel de sistem (a se vedea resolver(5)).

getaddrinfo(3), gethostbyname(3), nsswitch.conf(5), resolver(5), mailaddr(7), named(8)

IETF RFC 1123

IETF RFC 1178

Traducerea în limba română a acestui manual a fost făcută de Remus-Gabriel Chelu <remusgabriel.chelu@disroot.org>

Această traducere este documentație gratuită; citiți Licența publică generală GNU Versiunea 3 sau o versiune ulterioară cu privire la condiții privind drepturile de autor. NU se asumă NICIO RESPONSABILITATE.

Dacă găsiți erori în traducerea acestui manual, vă rugăm să trimiteți un e-mail la translation-team-ro@lists.sourceforge.net.

11 noiembrie 2023 Pagini de manual de Linux 6.06