CHOWN(1) Comenzi utilizator CHOWN(1)

chown - schimbă proprietarul și grupul unui fișier sau al unui dosar

chown [OPȚIUNE]... [PROPRIETAR][:[GRUP]] FIȘIER...
chown [OPȚIUNE]... --reference=FIȘIER_REF FIȘIER...

Această pagină de manual documentează versiunea GNU a chown. chown modifică proprietatea utilizatorului și/sau a grupului de utilizatori pentru fiecare fișier dat. Dacă este indicat doar un proprietar (un nume de utilizator sau un ID numeric de utilizator), acel utilizator devine proprietarul fiecărui fișier dat, iar grupul fișierelor nu este modificat. În cazul în care proprietarul este urmat de două puncte și de un nume de grup (sau de un ID numeric de grup), fără spații între ele, se modifică și proprietatea de grup a fișierelor. Dacă numele utilizatorului este urmat de două puncte, dar nu de un nume de grup, utilizatorul respectiv devine proprietarul fișierelor, iar grupul fișierelor este schimbat în grupul de conectare al utilizatorului respectiv. Dacă se dau două puncte și grupul, dar proprietarul este omis, se modifică numai grupul fișierelor; în acest caz, chown îndeplinește aceeași funcție ca chgrp. Dacă se dau doar două puncte sau dacă întregul operand este gol, nu se modifică nici proprietarul, nici grupul.

Schimbă proprietarul și/sau grupul fiecărui FIȘIER în PROPRIETAR și/sau GRUP. Cu --reference, schimbă proprietarul și grupul fiecărui FIȘIER cu cel al FIȘIER_REF.

precum --verbose, dar raportează numai atunci când se face o modificare
suprimă majoritatea mesajelor de eroare
descrie în amănunt acțiunile sau non-acțiunile luate pentru fiecare fișier sau dosar procesat
afectează referentul fiecărei legături simbolice (aceasta este valoarea implicită), mai degrabă decât legătura simbolică în sine
afectează legăturile simbolice în locul oricărui fișier la care se face referire (util numai pe sistemele care pot schimba dreptul de proprietate asupra unei legături simbolice)
modifică proprietarul și/sau grupul fiecărui fișier numai dacă proprietarul și/sau grupul actual corespund cu cele specificate aici. Oricare poate fi omis, caz în care nu este necesară o potrivire pentru atributul omis
nu tratează „/” deosebit (valoarea implicită)
eșuează la operarea recursivă pe „/”
utilizează FIȘIER_REF proprietar și grup în loc de valorile PROPRIETAR:GRUP specificate. FIȘIER_REF este întotdeauna „dereferenced”.
operează asupra fișierelor și directoarelor în mod recursiv

Următoarele opțiuni modifică traversarea unei ierarhii când este specificată și opțiunea -R. Dacă este specificată mai mult de una, numai cea finală are efect.

dacă un argument din linia de comandă este o legătură simbolică la un dosar, o urmărește
urmărește fiecare legătură simbolică la un dosar, ce este întâlnită
nu urmărește nicio legătură simbolică (implicit)
afișează acest mesaj de ajutor și iese
afișează informațiile despre versiune și iese

Proprietarul nu se schimbă dacă este omis. Grupul nu se schimbă dacă este omis, dar se schimbă în grupul de autentificare dacă este indicat implicit cu „:” după un „PROPRIETAR” simbolic. PROPRIETAR și GRUP pot fi atât numerice, cât și simbolice.

Schimbă proprietarul lui /u la „root”.
Asemenea, dar schimbă și grupul la „staff”.
Schimbă proprietarul lui /u și al subdosarelor la „root”.

Scris de David MacKenzie și Jim Meyering.

Ajutor online GNU coreutils: https://www.gnu.org/software/coreutils/
Raportați orice erori de traducere la: https://translationproject.org/team/ro.html

Drepturi de autor © 2023 Free Software Foundation, Inc. Licența GPLv3+: GNU GPL versiunea 3 sau ulterioară https://gnu.org/licenses/gpl.html.
Acesta este software liber: sunteți liber să-l modificați și să-l redistribuiți. Nu există NICIO GARANȚIE, în limitele prevăzute de lege.

chown(2)

Documentația completă este disponibilă la https://www.gnu.org/software/coreutils/chown
sau local rulând comanda: «info '(coreutils) chown invocation'»

Traducerea în limba română a acestui manual a fost făcută de Laurențiu Buzdugan <lbuz@rolix.org> și Remus-Gabriel Chelu <remusgabriel.chelu@disroot.org>

Această traducere este documentație gratuită; citiți Licența publică generală GNU Versiunea 3 sau o versiune ulterioară cu privire la condiții privind drepturile de autor. NU se asumă NICIO RESPONSABILITATE.

Dacă găsiți erori în traducerea acestui manual, vă rugăm să trimiteți un e-mail la translation-team-ro@lists.sourceforge.net.

ianuarie 2024 GNU coreutils 9.4