services(5) File Formats Manual services(5)

services - lista serviciilor de rețea Internet

services este un fișier ASCII simplu care oferă o corespondență între denumirile textuale ușor de înțeles pentru serviciile de internet și numerele de port și tipurile de protocol atribuite acestora. Fiecare program de rețea ar trebui să consulte acest fișier pentru a obține numărul de port (și protocolul) pentru serviciul său. Rutinele din biblioteca C getservent(3), getservbyname(3), getservbyport(3), setservent(3) și endservent(3) permit interogarea acestui fișier de către programe.

Numerele de port sunt atribuite de IANA (Internet Assigned Numbers Authority), iar politica actuală a acesteia este de a atribui atât protocoale TCP, cât și UDP atunci când atribuie un număr de port. Prin urmare, cele mai multe intrări vor avea două intrări, chiar și pentru serviciile exclusiv TCP.

Numerele de porturi sub 1024 (așa-numitele porturi „cu număr mic”) pot fi alocate numai de către root (a se vedea bind(2), tcp(7) și udp(7)). Astfel, clienții care se conectează la porturile cu număr mic pot avea încredere că serviciul care rulează pe port este implementarea standard și nu un serviciu necinstit rulat de un utilizator al mașinii. Numerele de port bine cunoscute, specificate de IANA, se află în mod normal în acest spațiu rezervat exclusiv superutilizatorului.

Prezența unei intrări pentru un serviciu în fișierul services nu înseamnă neapărat că serviciul respectiv este în curs de execuție pe mașină. Consultați inetd.conf(5) pentru configurarea serviciilor Internet oferite. Rețineți că nu toate serviciile de rețea sunt pornite de inetd(8) și, prin urmare, nu vor apărea în inetd.conf(5). În special, serverele de știri (NNTP) și de poștă electronică (SMTP) sunt adesea inițializate din scripturile de pornire a sistemului.

Locația fișierului services este definită de _PATH_SERVICES în <netdb.h>. Aceasta este de obicei stabilită la /etc/services.

Fiecare linie descrie un serviciu și este de forma:

nume-serviciu   port/protocol   [alias ...]
este numele prietenos sub care este cunoscut serviciul și sub care este căutat. Este sensibil la majuscule și minuscule. Adesea, programul client este denumit după nume-serviciu.
este numărul de port (în zecimal) care trebuie utilizat pentru acest serviciu.
este tipul de protocol care urmează să fie utilizat. Acest câmp trebuie să corespundă unei intrări din fișierul protocols(5). Valorile tipice includ tcp și udp.
este o listă opțională de alte denumiri (pseudonime) pentru acest serviciu, separate prin spații sau tabulări. Din nou, numele sunt sensibile la majuscule și minuscule.

Pentru a separa câmpurile se pot folosi fie spații, fie tabulatoare.

Comentariile încep cu simbolul hash (#) și continuă până la sfârșitul liniei. Liniile goale sunt ignorate.

nume-serviciu trebuie să înceapă în prima coloană a fișierului, deoarece spațiile de început nu sunt eliminate. nume-serviciu poate fi reprezentat de orice caractere imprimabile, cu excepția spațiului și a tabulatorului. Cu toate acestea, ar trebui folosită o alegere conservatoare a caracterelor pentru a minimiza problemele de compatibilitate. De exemplu, a-z, 0-9 și cratimă (-) ar părea o alegere rezonabilă.

Liniile care nu corespund acestui format nu trebuie să fie prezente în fișier; (în prezent, acestea sunt sărite în tăcere de getservent(3), getservbyname(3) și getservbyport(3); cu toate acestea, nu trebuie să vă bazați pe acest comportament).

Acest fișier poate fi distribuit într-o rețea folosind un serviciu de denumire la nivel de rețea, cum ar fi Yellow Pages/NIS sau BIND/Hesiod.

Un exemplu de fișier services ar putea arăta astfel:


netstat     15/tcp
qotd      17/tcp     quote
msp       18/tcp     # protocol de trimitere a mesajelor
msp       18/udp     # protocol de trimitere a mesajelor
chargen     19/tcp     ttytst source
chargen     19/udp     ttytst source
ftp       21/tcp
# 22 - neatribuit
telnet     23/tcp

/etc/services
Lista serviciilor de rețea Internet
<netdb.h>
Definiția lui _PATH_SERVICES

listen(2), endservent(3), getservbyname(3), getservbyport(3), getservent(3), setservent(3), inetd.conf(5), protocols(5), inetd(8)

Numerele atribuite RFC, cel mai recent RFC 1700, (AKA STD0002).

Traducerea în limba română a acestui manual a fost făcută de Remus-Gabriel Chelu <remusgabriel.chelu@disroot.org>

Această traducere este documentație gratuită; citiți Licența publică generală GNU Versiunea 3 sau o versiune ulterioară cu privire la condiții privind drepturile de autor. NU se asumă NICIO RESPONSABILITATE.

Dacă găsiți erori în traducerea acestui manual, vă rugăm să trimiteți un e-mail la translation-team-ro@lists.sourceforge.net.

31 octombrie 2023 Pagini de manual de Linux 6.06