SAMBA(7) Diverse SAMBA(7)

samba - un server de fișiere Windows AD și SMB/CIFS pentru UNIX

samba

Suita software Samba este o colecție de programe care implementează protocolul Server Message Block (abreviat în mod obișnuit SMB) pentru sistemele UNIX și oferă servicii Active Directory. Prima versiune a protocolului SMB este uneori denumită și Common Internet File System (CIFS). Pentru o descriere mai amănunțită, consultați http://www&.ubiqx.org/cifs/. Samba implementează, de asemenea, protocolul NetBIOS în nmbd.

samba(8)

Demonul samba furnizează servicii Active Directory și servicii de fișiere și de imprimare pentru clienții SMB. Fișierul de configurare pentru acest demon este descris în smb.conf(5).

smbd(8)

Demonul smbd furnizează servicii de fișiere și de imprimare pentru clienții SMB. Fișierul de configurare pentru acest demon este descris în smb.conf(5).

nmbd(8)

Demonul nmbd furnizează serviciul de nume NetBIOS și suport pentru navigare. Fișierul de configurare pentru acest demon este descris în smb.conf(5).

winbindd(8)

winbindd este un demon care este utilizat pentru a integra autentificarea și baza de date a utilizatorilor în unix.

smbclient(1)

Programul smbclient implementează un client simplu de tip ftp. Acesta este util pentru a accesa partajările SMB de pe alte servere SMB compatibile și poate fi folosit, de asemenea, pentru a permite unei cutii UNIX să imprime pe o imprimantă atașată la orice server SMB.

samba-tool(8)

samba-tool este principalul instrument de administrare Samba în ceea ce privește serviciile Active Directory.

testparm(1)

Instrumentul testparm este un simplu verificator de sintaxă pentru fișierul de configurare smb.conf(5) al Samba. În modul server AD, trebuie utilizat samba-tool testparm totuși.

smbstatus(1)

Instrumentul smbstatus oferă acces la informații despre conexiunile curente la smbd.

nmblookup(1)

Instrumentul nmblookup permite realizarea interogărilor de nume NetBIOS.

smbpasswd(8)

Comanda smbpasswd este un instrument pentru stabilirea parolelor pe Samba local, dar și pe serverele SMB la distanță.

smbcacls(1)

Comanda smbcacls este un instrument pentru a stabili ACL-uri pe serverele SMB la distanță.

smbtree(1)

Comanda smbtree este un instrument de vecinătate a rețelei bazat pe text.

smbtar(1)

smbtar poate face copii de rezervă ale datelor direct de pe serverele SMB.

smbspool(8)

smbspool este un instrument de ajutor pentru imprimarea pe imprimantele conectate la serverele SMB.

smbcontrol(1)

smbcontrol este un instrument care poate schimba comportamentul demonilor samba, smbd, nmbd și winbindd care rulează.

rpcclient(1)

rpcclient este un instrument care poate fi utilizat pentru a executa comenzi RPC pe servere SMB la distanță.

pdbedit(8)

Comanda pdbedit poate fi utilizată pentru a menține baza de date a utilizatorilor locali pe un server Samba.

net(8)

Comanda net este principalul instrument de administrare pentru serverele membre Samba și serverele independente.

wbinfo(1)

wbinfo este un instrument care recuperează și stochează informații legate de winbind.

profiles(1)

profiles este un instrument de linie de comandă care poate fi utilizat pentru a înlocui toate aparițiile unui anumit SID cu un alt SID.

log2pcap(1)

log2pcap este un instrument pentru generarea de fișiere de urmărire pcap din fișierele de jurnal Samba.

vfstest(1)

vfstest este un instrument care poate fi utilizat pentru a testa modulele vfs.

ntlm_auth(1)

ntlm_auth este o ustensilă de ajutor pentru programele externe care doresc să efectueze autentificarea NTLM.

smbcquotas(1)

smbcquotas este un instrument de gestionare a cotelor pe serverele SMB la distanță.

Suita Samba este formată din mai multe componente. Fiecare componentă este descrisă într-o pagină de manual separată. Se recomandă cu tărie să citiți documentația care vine cu Samba și paginile de manual ale acelor componente pe care le utilizați. Dacă paginile de manual și documentele nu sunt suficient de clare, atunci vă rugăm să vizitați https://devel&.samba&.org pentru informații despre cum să depuneți un raport de eroare sau să trimiteți un plasture.

Dacă aveți nevoie de ajutor, vizitați pagina web Samba la https://www.samba.org/ și explorați numeroasele opțiuni care vă sunt disponibile.

Suita software Samba este licențiată sub Licența Publică GNU (GPL). O copie a acestei licențe ar fi trebuit să însoțească pachetul în fișierul COPYING. Sunteți încurajați să distribuiți copii ale suitei Samba, dar vă rugăm să respectați termenii acestei licențe.

Cea mai recentă versiune a suitei Samba poate fi obținută de la https://download.samba.org/pub/samba/.

Samba Wiki la https://wiki.samba.org are, de asemenea, o mulțime de informații utile. Pe lista de discuții Samba de la https://lists&.samba.org puteți găsi multe informații în arhive și vă puteți abona la lista samba pentru a cere ajutor sau a discuta despre lucruri.

Această pagină de manual face parte din versiunea 4.19.5 a suitei Samba.

Dacă doriți să contribuiți la proiectul Samba, atunci vă sugerez să vă alăturați listei de discuții Samba la https://lists.samba.org.

Dacă doriți să trimiteți plasturi, vizitați https://devel.samba.org/ pentru informații despre cum să faceți acest lucru în mod corespunzător. Preferăm plasturi (corecții) în format git - format „patch”.

Contributorii la proiect sunt acum prea numeroși pentru a fi menționați aici, dar toți merită mulțumirile tuturor utilizatorilor Samba. Pentru a vedea o listă completă, consultați jurnalul de modificări din pachetul sursă pentru modificările pre-CVS și https://git.samba.org/ pentru contribuitorii la Samba post-GIT. GIT este sistemul de control al codului sursă Open Source folosit de echipa Samba pentru a dezvolta Samba. Proiectul ar fi fost imposibil de gestionat fără el.

Software-ul Samba original și instrumentele aferente au fost create de Andrew Tridgell. Samba este acum dezvoltat de Samba Team ca un proiect Open Source, similar cu modul în care este dezvoltat nucleul Linux.

Traducerea în limba română a acestui manual a fost făcută de Remus-Gabriel Chelu <remusgabriel.chelu@disroot.org>

Această traducere este documentație gratuită; citiți Licența publică generală GNU Versiunea 3 sau o versiune ulterioară cu privire la condiții privind drepturile de autor. NU se asumă NICIO RESPONSABILITATE.

Dacă găsiți erori în traducerea acestui manual, vă rugăm să trimiteți un e-mail la translation-team-ro@lists.sourceforge.net.

19 februarie 2024 Samba 4.19.5