PASSWD(5) Linux Programozói Kézikönyv PASSWD(5)

passwd - Jelszófájl

A Passwd egy, a felhasználók listáját és a belépésükhöz szükséges jelszavakat tartalmazó ASCII file. Mindenkinek tudnia kell olvasni (sok segédprogram, pl. a ls(1) ezt használja hogy a felhasználói azonosítókhoz (UID-khez) neveket rendeljen), de írási jogot csak a rendszergazdának szabad kapnia.

A régi szép időkben nem is volt ezzel semmi baj: mindenki olvashatta a felhasználók kódolt jelszavait, de mivel az akkori hardware-körülmények nem tették lehetővé a jól megválasztott jelszavak törését, és a felasználók alapvetően jóindulatűak voltak, ez nem okozott problémát. Manapság mindenki igyekszik shadow-zott jelszavakat használni, amikor is a /etc/passwd file-ban a jelszavak helyett csak egy * karakter áll, és az igazi jelszavak a /etc/shadow file-ban találhatóak, amit csak a rendszergazda olvashat.

Amikor új felhasználót készítesz, célszerű a jelszó helyét üresen hagyni, és a passwd(1) programmal kitölteni. Egy * karakter a jelszó helyén azt jelenti, hogy a login(1) szoltáltatáson keresztül a felhasználó nem tud belépni.

Soronként egy bejegyzés található, a következő formában:

usernév:jelszó:UID:GID:valódi név:home mappa:shell

, ahol a mezők jelentése:

a felhasználó belépési neve a rendszerben.
a felhasználó kódolt jelszava.
A felhasználó azonosítószáma.
A felhasználó csoportjának azonosítószáma.
egy opcionális mező megjegyzések tárolására (gyakran a felhasználó teljes neve)
a felhasználó $HOME mappája.
a belépéskor elindítandó program (ha nincs megadva, a /bin/sh-thasználja).

Ha a root fájlrendszered a /dev/ram -on van, a rendszer leállítása előtt rögzítened kell a megváltozott jelszófile-t a root fájlrendszer floppylemezén. Ha csoportokat is kezelni akarsz, meg kell egyezniük a GID-jüknek és be kell jegyezni őket a /etc/group-ba.

/etc/passwd

passwd(1), login(1), group(5), shadow(5)

Horváth András <horvatha@rs1.szif.hu>

24 July 1993 Linux