PARTED(8) Manualul GNU Parted PARTED(8)

parted - un program de manipulare a partițiilor

parted [opțiuni] [dispozitiv [comanda [opțiuni...]...]]

parted este un program pentru a manipula partiții ale discurilor. Acesta acceptă mai multe formate de tabele de partiții, inclusiv MS-DOS și GPT. Este util pentru a crea spațiu pentru noi sisteme de operare, pentru a reorganiza utilizarea discului și pentru a copia date pe noi discuri dure.

Această pagină de manual documentează pe scurt parted. Documentația completă este distribuită împreună cu pachetul în format GNU Info.

afișează acest mesaj de ajutor
listează dispunerea partițiilor pe toate dispozitivele bloc
afișează o ieșire analizabilă de către mașină
afișează ieșirea în format JSON
nu solicită niciodată intervenția utilizatorului
răspunde automat „remediază” la excepții în modul script
afișează versiunea programului
Stabilește alinierea pentru partițiile nou create, tipurile de aliniere valide sunt:
Utilizează alinierea minimă permisă de tipul de disc.
Aliniază partițiile la cilindrii.
Utilizează alinierea minimă conform informațiilor privind topologia discului. Această valoare și valoarea opt(imal) vor utiliza informațiile de dispunere furnizate de disc pentru a alinia adresele tabelei de partiții logice la blocurile fizice reale de pe discuri. Valoarea min(imal) reprezintă alinierea minimă necesară pentru a alinia corect partiția la blocurile fizice, ceea ce evită degradarea performanțelor.
Utilizați alinierea optimă conform informațiilor privind topologia discului. Aceasta se aliniază la un multiplu al dimensiunii fizice a blocului într-un mod care garantează o performanță optimă.

[dispozitiv]
Dispozitivul de bloc care urmează să fie utilizat. În cazul în care nu se indică niciunul, parted va utiliza primul dispozitiv de bloc pe care îl găsește.
[comanda [opțiuni]]
Specifică comanda care urmează să fie executată. Dacă nu se indică nicio comandă, parted va prezenta o fereastră de comandă. Comenzile posibile sunt:
Afișează ajutorul general sau ajutorul pentru comanda, dacă este specificată.
Verifică dacă partiția satisface cerința de aliniere a lui tip. tip trebuie să fie „minimal” sau „optimal”.
Creează o nouă etichetă de disc (tabel de partiții) de tipul tip-etichetă. tip-etichetă trebuie să fie unul dintre „aix”, „amiga”, „bsd”, „dvh”, „gpt”, „loop”, „mac”, „msdos”, „pc98” sau „sun”.
Creează o partiție nouă. tipul-partiției poate fi specificat numai în cazul tabelelor de partiții msdos și dvh, trebuie să fie unul dintre „primary”, „logical” sau „extended”. numele este necesar pentru tabelele de partiții GPT, iar tip-sistem_fișiere este opțional. tip-sistem_fișiere poate fi unul dintre „btrfs”, „ext2”, „ext3”, „ext4”, „fat16”, „fat32”, „hfs”, „hfs+”, „linux-swap”, „ntfs”, „reiserfs”, „udf” sau „xfs”.
Stabilește numele partiției la nume. Această opțiune funcționează numai pe etichetele de disc Mac, PC98 și GPT. Numele poate fi plasat între ghilimele duble, dacă este necesar. Și, în funcție de shell, poate fi necesar să fie, de asemenea, încadrat între ghilimele simple, astfel încât shell-ul să nu elimine ghilimelele duble.
Afișează tabelul de partiții. ce-afișează este opțional și poate fi unul dintre „devices” (dispozitive), „free” (spațiul liber), „list” (listă) sau „all” (toate).
Ieșire din parted.
Recuperează o partiție pierdută care a fost localizată undeva între start și sfârșit. Dacă este găsită o partiție, parted vă va întreba dacă doriți să creați o intrare pentru aceasta în tabela de partiții.
Schimbă poziția sfârșit a partiției. Rețineți că acest lucru nu modifică niciun sistem de fișiere prezent în partiție.
Șterge partiția.
Alege dispozitiv ca fiind dispozitivul curent de editat. dispozitiv ar trebui să fie, de obicei, un dispozitiv de disc dur Linux, dar poate fi o partiție, un dispozitiv raid software sau un volum logic LVM, dacă este necesar.
Schimbă starea fanionului de pe partiție la stare. Fanioanele acceptate sunt: „boot”, „root”, „swap”, „hidden”, „raid”, „lvm”, „lba”, „legacy_boot”, „irst”, „msftres”, „esp”, „chromeos_kernel”, „bls_boot”, „linux-home”, „no_automount”, „bios_grub” și „palo”. starea ar trebui să fie „on” (activată) sau „off”(dezactivată).
Stabilește unitatea ca unitate de măsură care trebuie utilizată pentru afișarea locațiilor și dimensiunilor și pentru interpretarea celor date de utilizator atunci când nu sunt sufixate cu o unitate explicită. unitatea poate fi unul dintre „s” (sectoare), „B” (octeți), „kB”, „MB”, „KiB”, „MiB”, „GB”, „GiB”, „TB”, „TiB”, „%” (procent din dimensiunea dispozitivului), „cyl” (cilindri), „chs” (cilindri, capete, sectoare) sau „compact” (megaocteți pentru intrare și o formă ușor de interpretat de către om pentru ieșire).
Comută starea fanionului pe partiție.
Pe MS-DOS stabilește tipul, adică id-ul partiției partiție la id. id este o valoare cuprinsă între "0x01" și "0xff". Pe GPT, stabilește tipul-uuid al partiției la uuid.
Schimbă starea unui fanion de pe disc la stare. Un fanion poate fi fie „on”, fie „off”. Unele sau toate aceste fanioane vor fi disponibile, în funcție de eticheta de disc pe care o utilizați. Fanioanele acceptate sunt: „pmbr_boot” pe GPT pentru a activa steagul de pornire pe partiția MBR de protecție a GPT.
Comută starea fanionului de disc.
Afișează informațiile despre versiune și un mesaj privind drepturile de autor.

Raportați erorile la: <bug-parted@gnu.org>

fdisk(8), mkfs(8), Programul parted este complet documentat în manualul în format info(1) GNU partitioning software.

Această pagină de manual a fost scrisă de Timshel Knoll <timshel@debian.org>, pentru sistemul Debian GNU/Linux (dar poate fi folosită și de alții).

Traducerea în limba română a acestui manual a fost făcută de Remus-Gabriel Chelu <remusgabriel.chelu@disroot.org>

Această traducere este documentație gratuită; citiți Licența publică generală GNU Versiunea 3 sau o versiune ulterioară cu privire la condiții privind drepturile de autor. NU se asumă NICIO RESPONSABILITATE.

Dacă găsiți erori în traducerea acestui manual, vă rugăm să trimiteți un e-mail la translation-team-ro@lists.sourceforge.net.

28 septembrie 2021 parted