B2SUM(1) Кориснички команди B2SUM(1)

ИМЕ

b2sum - пресметај и провери BLAKE2 дигест на порака

СИНОПСИС

b2sum [ОПЦИЈА]... [ФАЈЛ]...

ОПИС

Испринтај или провери BLAKE2b (512-bit) контролни суми.

Без ФАЈЛ, или кога ФАЈЛ е -, читај од стандарниот влез.

Задолжителните аргументи за долгите опции се задолжителни исто и за кратки опции.

читај во бинарен мод
читај контролни суми од ФАЈЛови и провери ги
должина на дигест во битови; не смее да го помине максимумот за алгоритмот на blake2 и мора да биде множител со 8
направи BSD-стил контролна сума
читај во текст мод (стандардно)
заврши секоја излезна линија со NUL, а не нова линија, и исклучи модификација на името на фајл

Следните пет опции се корисни само кога се проверуваат контролни суми:

не се откажувај и не најавувај статус за фајлови што недостигаат
не принтај ОК за секој фајл што е успешно проверен
не принтај ништо, статусен код пријавува успех
излези со различен од нула код за неправилно форматирани линии со контролни суми
предупреди за неправилно форматирани линии со контролни суми
прикажи ја оваа помош и излези
прикажи информации за верзија и излези

Сумите се пресметани како опишано во RFC 7693. При проверување, влезните податоци треба да бидат претходните излезни податоци од овој програм. Стандардниот мод е да се испринта линија со контролна сума, празно месо, карактер што означува влезниот мод ('*' за бинарен, ' ' за текст или каде бинарниот мод не е важен), и името за секој ФАЈЛ.

Белешка: Нема разлика помеѓу бинарен мод и текст мод на ГНУ системи.

АВТОР

Напишано од Padraig Brady и Samuel Neves.

РЕПОРТИРАЊЕ НА ГРЕШКИ

Онлајн помош за GNU coreutils: https://www.gnu.org/software/coreutils/
Репортирање на грешки и проблеми со преводот на https://translationproject.org/team/mk.html

АВТОРСКИ ПРАВА

Авторски права © 2023 Free Software Foundation, Inc. Лиценца GPLv3+: GNU GPL верзија 3 или покасно https://gnu.org/licenses/gpl.html.
Ова е слободен софтвер: вие сте слободни да го промените или да го дистрибуирате. Нема НИКАКВА ГАРАНЦИЈА, до степен дозволен од закон.

ВИДЕТЕ ИСТО

cksum(1)

Цела документација https://www.gnu.org/software/coreutils/b2sum
или достапна покално преку: info '(coreutils) b2sum invocation'

ПРЕВОД

Македонскиот превод на оваа рачна страница е создаден од Kristijan Velkovski <me@krisfremen.com>

Овој превод е слободна документација; ве молиме да погледнете во GNU Генералната Јавна Лиценца верзија 3(GPLv3) или покасно за условите на копирање и дистрибуција. Нема ЛЕГАЛНА ОДГОВОРНОСТ.

Ако најдете грешка во преводот на овој прирачник, ве молиме пишете на Kris Fremen.

јануари 2024 година GNU coreutils 9.4