time(2) System Calls Manual time(2)

time - obține timpul în secunde

Biblioteca C standard (libc, -lc)

#include <time.h>
time_t time(time_t *_Nullable tloc);

time() returnează timpul ca număr de secunde de la Epoca, 1970-01-01 00:00:00:00 +0000 (UTC).

Dacă tloc nu este NULL, valoarea de returnare este, de asemenea, stocată în memoria indicată de tloc.

În caz de succes, se returnează valoarea timpului în secunde de la Epoca (Epoch). În caz de eroare, se returnează ((time_t) -1), iar errno este configurată pentru a indica eroarea.

ERORI-IEȘIRE

Timpul nu poate fi reprezentat ca o valoare time_t. Acest lucru se poate întâmpla dacă un executabil cu time_t pe 32 de biți este rulat pe un nucleu pe 64 de biți atunci când ora este 2038-01-19 03:14:08 UTC sau mai târziu. Cu toate acestea, în alte situații, când ora sistemului este în afara intervalului time_t comportamentul este nedefinit.
tloc indică în afara spațiului de adrese accesibil (dar consultați ERORI).
Pe sistemele în care funcția de învăluire a bibliotecii C time() invocă o implementare furnizată de vdso(7) (astfel încât să nu existe o captură în nucleu), o adresă nevalidă poate declanșa în schimb un semnal SIGSEGV.

POSIX.1 definește secunde de la Epoca folosind o formulă care aproximează numărul de secunde dintre un moment specificat și Epoca. Această formulă ia în considerare faptul că toți anii care sunt divizibili în mod egal cu 4 sunt ani bisecți, iar anii care sunt divizibili în mod egal cu 100 nu sunt ani bisecți decât dacă sunt, de asemenea, divizibili în mod egal cu 400, caz în care sunt ani bisecți. Această valoare nu este identică cu numărul real de secunde dintre oră și Epoca, din cauza secundelor bisecte și a faptului că ceasurile de sistem nu trebuie să fie sincronizate cu o referință standard. Sistemele Linux respectă în mod normal cerința POSIX conform căreia această valoare ignoră secundele bisecte, de aceea sistemele conforme o interpretează în mod consecvent; a se vedea POSIX.1-2008 Rationale A.4.15.

Aplicațiile destinate să ruleze după 2038 ar trebui să utilizeze ABI-uri cu time_t mai mari de 32 de biți; a se vedea time_t(3type).

Pe unele arhitecturi, o implementare a time() este furnizată în vdso(7).

C11, POSIX.1-2008.

SVr4, 4.3BSD, C89, POSIX.1-2001.

Returnările de eroare de la acest apel de sistem nu pot fi deosebite de rapoartele de succes care indică faptul că timpul este cu câteva secunde înainte de Epoca, astfel încât funcția de învăluire a bibliotecii C nu configurează niciodată errno ca rezultat al acestui apel.

Argumentul tloc este învechit și ar trebui să fie întotdeauna NULL în codul nou. Atunci când tloc este NULL, apelul nu poate eșua.

date(1), gettimeofday(2), ctime(3), ftime(3), time(7), vdso(7)

Traducerea în limba română a acestui manual a fost făcută de Remus-Gabriel Chelu <remusgabriel.chelu@disroot.org>

Această traducere este documentație gratuită; citiți Licența publică generală GNU Versiunea 3 sau o versiune ulterioară cu privire la condiții privind drepturile de autor. NU se asumă NICIO RESPONSABILITATE.

Dacă găsiți erori în traducerea acestui manual, vă rugăm să trimiteți un e-mail la translation-team-ro@lists.sourceforge.net.

11 noiembrie 2023 Pagini de manual de Linux 6.06