pts(4) Device Drivers Manual pts(4)

ptmx, pts - pseudoterminal maestru și sclav

Fișierul /dev/ptmx (dispozitivul multiplexor pseudoterminal) este un fișier de caractere cu numărul major 5 și numărul minor 2, de obicei cu modul 0666 și proprietar root:root. Este utilizat pentru a crea o pereche de pseudoterminale maestru și sclav.

Atunci când un proces deschide /dev/ptmx, acesta primește un descriptor de fișier pentru un pseudoterminal maestru și se creează un dispozitiv pseudoterminal sclav în directorul /dev/pts. Fiecare descriptor de fișier obținut prin deschiderea /dev/ptmx este un pseudoterminal maestru independent cu propriul său pseudoterminal sclav asociat, a cărui rută poate fi găsită prin transmiterea descriptorului de fișier către ptsname(3).

Înainte de a deschide pseudoterminalul sclav, trebuie să transmiteți descriptorul de fișier al maestrului către grantpt(3) și unlockpt(3).

Odată ce atât pseudoterminalul maestru cât și cel sclav sunt deschise, sclavul oferă proceselor o interfață identică cu cea a unui terminal real.

Datele scrise pe sclav sunt prezentate în descriptorul de fișier principal ca intrare. Datele scrise în maestru sunt prezentate sclavului ca intrare.

În practică, pseudoterminalele sunt utilizate pentru implementarea emulatorilor de terminale, cum ar fi xterm(1), în care datele citite de la pseudoterminalul maestru sunt interpretate de aplicație în același mod în care un terminal real ar interpreta datele, și pentru implementarea programelor de logare la distanță, cum ar fi sshd(8), în care datele citite de la pseudoterminalul maestru sunt trimise prin rețea către un program client conectat la un terminal sau emulator de terminal.

Pseudoterminalele pot fi, de asemenea, utilizate pentru a trimite date de intrare către programe care în mod normal refuză să citească date de intrare de la conducte (cum ar fi su(1) și passwd(1)).

/dev/ptmx, /dev/pts/*

Suportul Linux pentru cele de mai sus (cunoscut sub numele de pseudoterminal UNIX 98) se face folosind sistemul de fișiere devpts, care trebuie montat pe /dev/pts.

getpt(3), grantpt(3), ptsname(3), unlockpt(3), pty(7)

Traducerea în limba română a acestui manual a fost făcută de Remus-Gabriel Chelu <remusgabriel.chelu@disroot.org>

Această traducere este documentație gratuită; citiți Licența publică generală GNU Versiunea 3 sau o versiune ulterioară cu privire la condiții privind drepturile de autor. NU se asumă NICIO RESPONSABILITATE.

Dacă găsiți erori în traducerea acestui manual, vă rugăm să trimiteți un e-mail la translation-team-ro@lists.sourceforge.net.

31 octombrie 2023 Pagini de manual de Linux 6.06