host.conf(5) | File Formats Manual | host.conf(5) |
NUME
host.conf - fișierul de configurare al rezolvatorului
DESCRIERE
Fișierul /etc/host.conf conține informații de configurare specifice bibliotecii de rezolvare. Acesta trebuie să conțină un cuvânt cheie de configurare pe linie, urmat de informațiile de configurare corespunzătoare. Sunt recunoscute următoarele cuvinte cheie:
- trim
- Acest cuvânt cheie poate fi menționat de mai multe ori. De fiecare dată trebuie să fie urmat de o listă de domenii, separate prin două puncte („:”), punct și virgulă („;”) sau virgulă („,”), cu punct înainte. Atunci când este definită, biblioteca de rezolvare va tăia automat numele de domeniu dat de la sfârșitul oricărui nume de gazdă rezolvat prin DNS. Această opțiune este destinată utilizării cu gazde și domenii locale. Notă conexă: trim nu va afecta numele de gazdă colectate prin NIS sau prin fișierul hosts(5). Trebuie avut grijă să se asigure că primul nume de gazdă pentru fiecare intrare din fișierul „hosts” este complet calificat sau necalificat, după cum este adecvat pentru instalarea locală.
- multi
- Valorile valide sunt on și off. Dacă este stabilit la on, biblioteca de rezolvare va returna toate adresele valide pentru o gazdă care apare în fișierul /etc/hosts, în loc să o returneze numai pe prima. Acesta este stabilit la off în mod implicit, deoarece poate cauza o pierdere substanțială de performanță la siturile cu fișiere gazdă mari.
- reorder
- Valorile valide sunt on și off. Dacă este stabilit la on, biblioteca de rezolvare va încerca să reordoneze adresele gazdelor astfel încât adresele locale (adică din aceeași subrețea) să fie enumerate primele atunci când se efectuează un gethostbyname(3). Reordonarea se face pentru toate metodele de căutare. Valoarea implicită este off.
MEDIU
Următoarele variabile de mediu pot fi utilizate pentru a permite utilizatorilor să anuleze comportamentul care este configurat în /etc/host.conf:
- RESOLV_HOST_CONF
- Dacă este definită, această variabilă indică un fișier care trebuie să fie citit în loc de /etc/host.conf.
- RESOLV_MULTI
- Suprascrie comanda multi.
- RESOLV_REORDER
- Suprascrie comanda reorder.
- RESOLV_ADD_TRIM_DOMAINS
- O listă de domenii, separate prin două puncte („:”), punct și virgulă („;”) sau virgulă („,”), cu un punct la început, care vor fi adăugate la lista de domenii care trebuie tăiate.
- RESOLV_OVERRIDE_TRIM_DOMAINS
- O listă de domenii, separate prin două puncte („:”), punct și virgulă („;”) sau virgulă („,”), cu punct înainte, care va înlocui lista de domenii care trebuie tăiate. Suprascrie comanda trim.
FIȘIERE
- /etc/host.conf
- Fișierul de configurare al rezolvatorului
- /etc/resolv.conf
- Fișierul de configurare al rezolvatorului
- /etc/hosts
- Baza de date a gazdelor locale
NOTE
Există următoarele diferențe față de implementarea inițială. O nouă comandă spoof și o nouă variabilă de mediu RESOLV_SPOOF_CHECK pot primi argumente precum off, nowarn și warn. Comentariile de linie pot apărea oriunde și nu numai la începutul unei linii.
Istoric
Fișierul nsswitch.conf(5) este modalitatea modernă de a controla ordinea de căutare a gazdelor.
În glibc 2.4 și versiunile anterioare, este recunoscut următorul cuvânt cheie:
- order
- Acest cuvânt cheie specifică modul în care trebuie efectuate căutările de gazde. Trebuie să fie urmată de una sau mai multe metode de căutare, separate prin virgule. Metodele valabile sunt bind, hosts și nis.
- RESOLV_SERV_ORDER
- Suprascrie comanda order.
Începând cu glibc 2.0.7 și până la glibc 2.24, următoarele cuvinte cheie și variabile de mediu au fost recunoscute, dar niciodată implementate:
- nospoof
- Valorile valide sunt on și off. Dacă este definită la on, biblioteca de rezolvare va încerca să prevină falsificarea numelui de gazdă pentru a spori securitatea rlogin și rsh. Funcționează după cum urmează: după efectuarea unei căutări a adresei gazdă, biblioteca de rezolvare va efectua o căutare a numelui de gazdă pentru adresa respectivă. În cazul în care cele două nume de gazdă nu corespund, interogarea eșuează. Valoarea implicită este off.
- spoofalert
- Valorile valide sunt on și off. În cazul în care această opțiune este definită la on și opțiunea nospoof este, de asemenea, definită, biblioteca de rezolvare va înregistra un avertisment privind eroarea prin intermediul serviciului syslog. Valoarea implicită este off.
- spoof
- Valorile valide sunt off, nowarn și warn. Dacă această opțiune este definită la off, adresele false sunt permise și nu se vor emite avertismente prin intermediul funcției syslog. Dacă această opțiune este definită la warn, biblioteca de rezolvare va încerca să împiedice falsificarea numelor de gazdă pentru a spori securitatea și va emite un avertisment de eroare prin intermediul serviciului syslog. Dacă această opțiune este definită la nowarn, biblioteca de rezolvare va încerca să prevină uzurparea numelui de gazdă pentru a spori securitatea, dar nu va emite avertismente prin intermediul serviciului syslog. Definirea acestei opțiuni la orice altă valoare este egală cu definirea ei la nowarn.
- RESOLV_SPOOF_CHECK
- Suprascrie comenzile nospoof, spoofalert și spoof în același mod în care este analizată comanda spoof. Valorile valide sunt off, nowarn și warn.
CONSULTAȚI ȘI
gethostbyname(3), hosts(5), nsswitch.conf(5), resolv.conf(5), hostname(7), named(8)
TRADUCERE
Traducerea în limba română a acestui manual a fost făcută de Remus-Gabriel Chelu <remusgabriel.chelu@disroot.org>
Această traducere este documentație gratuită; citiți Licența publică generală GNU Versiunea 3 sau o versiune ulterioară cu privire la condiții privind drepturile de autor. NU se asumă NICIO RESPONSABILITATE.
Dacă găsiți erori în traducerea acestui manual, vă rugăm să trimiteți un e-mail la translation-team-ro@lists.sourceforge.net.
2 mai 2024 | Pagini de manual de Linux 6.8 |