x25(7) Miscellaneous Information Manual x25(7)

x25 - interfață de protocol ITU-T X.25 / ISO/IEC 8208

#include <sys/socket.h>
#include <linux/x25.h>
x25_socket = socket(AF_X25, SOCK_SEQPACKET, 0);

Soclurile X25 oferă o interfață pentru protocolul de nivel de pachete X.25. Acest lucru permite aplicațiilor să comunice prin intermediul unei rețele publice de date X.25, așa cum este standardizat prin recomandarea X.25 a Uniunii Internaționale de Telecomunicații (modul X.25 DTE-DCE). Soclurile X25 pot fi, de asemenea, utilizate pentru comunicarea fără o rețea X.25 intermediară (modul X.25 DTE-DTE), astfel cum este descris în ISO/IEC 8208.

Limitele mesajelor sunt păstrate un read(2) de pe un soclu va prelua aceeași bucată de date ca și ieșirea cu write(2) corespunzător către soclul omolog. Atunci când este necesar, nucleul se ocupă de segmentarea și reasamblarea mesajelor lungi prin intermediul bitului M X.25. Nu există o limită superioară codificată pentru dimensiunea mesajului. Cu toate acestea, reasamblarea unui mesaj lung poate eșua dacă există o lipsă temporară de resurse de sistem sau dacă alte constrângeri (cum ar fi limitele de memorie ale soclului sau de dimensiune a memoriei tampon) devin efective. În acest caz, conexiunea X.25 va fi reinițiată.

Familia de adrese de soclu AF_X25 utilizează struct sockaddr_x25 pentru reprezentarea adreselor de rețea, astfel cum sunt definite în recomandarea ITU-T X.121.


struct sockaddr_x25 {
    sa_family_t sx25_family;    /* trebuie să fie AF_X25 */
    x25_address sx25_addr;      /* Adresa X.121 */
};

sx25_addr conține o matrice de caractere x25_addr[] care trebuie interpretată ca un șir de caractere cu terminație nulă. sx25_addr.x25_addr[] este format din până la 15 caractere ASCII (fără a lua în considerare octetul de terminare nul) care formează adresa X.121. Sunt permise numai caracterele cu cifre zecimale de la „0” la „9”.

Următoarele opțiuni de soclu specifice X.25 pot fi definite cu setsockopt(2) și citite cu getsockopt(2) cu argumentul level stabilit la SOL_X25.

Controlează dacă bitul Q (Qualified Data Bit) X.25 este accesibil utilizatorului. Așteaptă un argument de tip întreg. Dacă este stabilit la 0 (valoarea implicită), bitul Q nu este niciodată activat pentru pachetele de ieșire, iar bitul Q al pachetelor primite este ignorat. Dacă este stabilit la 1, un prim octet suplimentar este adăugat înainte de fiecare mesaj citit sau scris pe soclu. Pentru datele citite de pe soclu, un prim octet 0 indică faptul că biții Q din pachetele de date primite corespunzătoare nu au fost activați. Un prim octet cu valoarea 1 indică faptul că bitul Q al pachetelor de date primite corespunzătoare a fost activat. În cazul în care primul octet al datelor scrise în soclu este 1, bitul Q al pachetelor de date de ieșire corespunzătoare va fi activat. Dacă primul octet este 0, bitul Q nu va fi activat.

Familia de protocoale AF_X25 este o nouă caracteristică a Linux 2.2.

Destule, deoarece implementarea X.25 PLP este CONFIG_EXPERIMENTAL.

Această pagină de manual este incompletă.

Nu există încă un fișier antet dedicat programatorului de aplicații; trebuie să includeți fișierul antet al nucleului <linux/x25.h>. CONFIG_EXPERIMENTAL ar putea, de asemenea, să implice faptul că versiunile viitoare ale interfeței nu sunt compatibile binar.

Evenimentele X.25 N-Reset nu sunt încă propagate către procesul utilizatorului. Astfel, în cazul în care are loc o repornire, datele pot fi pierdute fără a fi anunțate.

socket(2), socket(7)

Jonathan Simon Naylor: „The Re-Analysis and Re-Implementation of X.25.” URL-ul este ftp://ftp.pspt.fi/pub/ham/linux/ax25/x25doc.tgz.

Traducerea în limba română a acestui manual a fost făcută de

Această traducere este documentație gratuită; citiți Licența publică generală GNU Versiunea 3 sau o versiune ulterioară cu privire la condiții privind drepturile de autor. NU se asumă NICIO RESPONSABILITATE.

Dacă găsiți erori în traducerea acestui manual, vă rugăm să trimiteți un e-mail la translation-team-ro@lists.sourceforge.net.

28 ianuarie 2024 Pagini de manual de Linux 6.06