SFTP(1) General Commands Manual SFTP(1)

sftptransfer securizat de fișiere OpenSSH

sftp [-46AaCfNpqrv] [-B dimensiune-memorie-tampon] [-b fișier-loturi] [-c cifrarea] [-D comandă-server-sftp] [-F ssh_config] [-i fișier-identificare] [-J destinația] [-l limita] [-o opțiun-ssh] [-P port] [-R număr-cereri] [-S program] [-s subsistem | server-sftp] [-X opțiune-sftp] destinația

sftp este un program de transfer de fișiere, similar cu ftp(1), care efectuează toate operațiile prin intermediul unui transport criptat ssh(1). De asemenea, poate utiliza multe caracteristici ale ssh, cum ar fi autentificarea cu cheie publică și comprimarea.

destinația poate fi specificată fie ca [utilizator@]gazdă[:rută], fie ca adresă URI sub forma sftp://[utilizator@]gazdă[:port][/rută].

În cazul în care destinația include o rută și aceasta nu este un director, sftp va prelua automat fișierele dacă se utilizează o metodă de autentificare non-interactivă; în caz contrar, va face acest lucru după o autentificare interactivă reușită.

Dacă nu este specificată nici o rută sau dacă ruta este un director, sftp se va conecta la gazda file ... specificată și va intra în modul de comandă interactiv, trecând la directorul de la distanță dacă a fost specificat unul. O bară oblică finală opțională poate fi utilizată pentru a forța interpretarea rutei ca fiind un director.

Deoarece formatele de destinație utilizează caracterele două puncte pentru a delimita numele de gazdă de numele rutelor sau de numerele de port, adresele IPv6 trebuie să fie incluse între paranteze drepte pentru a evita ambiguitățile.

Opțiunile sunt următoarele:

Forțează sftp să utilizeze numai adrese IPv4.
Forțează sftp să utilizeze numai adrese IPv6.
Permite redirecționarea de ssh-agent(1) către sistemul la distanță. Opțiunea implicită este de a nu transmite un agent de autentificare.
Încearcă să continue transferurile întrerupte în loc să suprascrie copiile parțiale sau complete ale fișierelor existente. În cazul în care conținutul parțial diferă de cel transferat, este posibil ca fișierul rezultat să fie corupt.
dimensiune-memorie-tampon
Specifică dimensiunea memoriei tampon pe care sftp o utilizează la transferul de fișiere. Memoriile tampon mai mari necesită mai puține călătorii dus-întors, cu prețul unui consum mai mare de memorie. Valoarea implicită este de 32768 octeți.
fișier-loturi
Modul pe loturi „batch” citește o serie de comenzi de la o intrare fișier-loturi în loc de la . Deoarece nu există interacțiune cu utilizatorul, ar trebui utilizat împreună cu autentificarea non-interactivă pentru a evita necesitatea introducerii unei parole în momentul conectării (a se vedea sshd(8) și ssh-keygen(1) pentru detalii).

Un fișier-loturi de „-” poate fi utilizat pentru a indica intrarea standard. sftp va abandona dacă una dintre următoarele comenzi eșuează: get, put, reget, reput, rename, ln, rm, mkdir, chdir, ls, lchdir, copy, cp, chmod, chown, chgrp, lpwd, df, symlink, și lmkdir.

Terminarea la eroare poate fi suprimată pentru fiecare comandă în parte prin prefixarea comenzii cu un caracter ‘-’ (de exemplu, -rm /tmp/blah*). Ecoul comenzii poate fi suprimat prin prefixarea comenzii cu un caracter ‘@’. Aceste două prefixe pot fi combinate în orice ordine, de exemplu -@ls /bsd.

Activează comprimarea (prin intermediul fanionului -C din ssh).
cifrare
Selectează cifrarea care urmează să fie utilizată pentru criptarea transferurilor de date. Această opțiune este transmisă direct către ssh(1).
comandă-server-sftp
Se conectează direct la un server sftp local (mai degrabă decât prin ssh(1)). Se pot specifica o comandă și argumente, de exemplu "/ruta/la/sftp-server -el debug3". Această opțiune poate fi utilă pentru depanarea clientului și a serverului.
configurare-ssh
Specifică un fișier alternativ de configurare per utilizator pentru ssh(1). Această opțiune este transmisă direct către ssh(1).
Solicită ca fișierele să fie descărcate pe disc imediat după transfer. La încărcarea fișierelor, această funcție este activată numai dacă serverul implementează extensia „fsync@openssh.com”.
fișier-identitate
Selectează fișierul din care se citește identitatea (cheia privată) pentru autentificarea cu cheie publică. Această opțiune este pasată direct către ssh(1).
destinație
Se conectează la gazda țintă făcând mai întâi o conexiune sftp la gazda de salt descrisă de destinație și apoi stabilind de acolo o redirecționare TCP către destinația finală. Se pot specifica mai multe salturi de conectare separate prin virgulă. Aceasta este o prescurtare pentru a specifica o directivă de configurare ProxyJump. Această opțiune este pasată direct către ssh(1).
limita
Limitează lățimea de bandă utilizată, specificată în Kbit/s.
Dezactivează modul silențios, de exemplu, pentru a anula modul silențios implicit stabilit de fanionul -b.
opțiune-ssh
Poate fi utilizată pentru a transmite opțiuni către ssh în formatul utilizat în ssh_config(5). Acest lucru este util pentru specificarea opțiunilor pentru care nu există o opțiune separată în linia de comandă sftp. De exemplu, pentru a specifica un port alternativ, utilizați: sftp -oPort=24. Pentru detalii complete despre opțiunile enumerate mai jos și despre valorile lor posibile, consultați ssh_config(5).
AddressFamily
 
BatchMode
 
BindAddress
 
BindInterface
 
CanonicalDomains
 
CanonicalizeFallbackLocal
 
CanonicalizeHostname
 
CanonicalizeMaxDots
 
CanonicalizePermittedCNAMEs
 
CASignatureAlgorithms
 
CertificateFile
 
CheckHostIP
 
Ciphers
 
Comprimare
 
ConnectionAttempts
 
ConnectTimeout
 
ControlMaster
 
ControlPath
 
ControlPersist
 
GlobalKnownHostsFile
 
GSSAPIAuthentication
 
GSSAPIDelegateCredentials
 
HashKnownHosts
 
Host
 
HostbasedAcceptedAlgorithms
 
HostbasedAuthentication
 
HostKeyAlgorithms
 
HostKeyAlias
 
Hostname
 
IdentitiesOnly
 
IdentityAgent
 
IdentityFile
 
IPQoS
 
KbdInteractiveAuthentication
 
KbdInteractiveDevices
 
KexAlgorithms
 
KnownHostsCommand
 
LogLevel
 
MACs
 
NoHostAuthenticationForLocalhost
 
NumberOfPasswordPrompts
 
PasswordAuthentication
 
PKCS11Provider
 
Port
 
PreferredAuthentications
 
ProxyCommand
 
ProxyJump
 
PubkeyAcceptedAlgorithms
 
PubkeyAuthentication
 
RekeyLimit
 
RequiredRSASize
 
SendEnv
 
ServerAliveInterval
 
ServerAliveCountMax
 
SetEnv
 
StrictHostKeyChecking
 
TCPKeepAlive
 
UpdateHostKeys
 
User
 
UserKnownHostsFile
 
VerifyHostKeyDNS
 
port
Specifică portul la care trebuie să se conecteze pe gazda la distanță.
Păstrează timpii de modificare, timpii de acces și modurile din fișierele originale transferate.
Modul silențios: dezactivează contorul de progres, precum și mesajele de avertizare și de diagnosticare de la ssh(1).
număr-cereri
Specifică câte cereri pot fi în curs de soluționare la un moment dat. Creșterea acestei valori poate îmbunătăți ușor viteza de transfer a fișierelor, dar va crește utilizarea memoriei. Valoarea implicită este de 64 de solicitări restante.
Copiază în mod recursiv directoare întregi la încărcarea și descărcarea de fișiere. Rețineți că sftp nu urmărește legăturile simbolice întâlnite în parcurgerea arborelui.
program
Numele programului programului care urmează să fie utilizat pentru conexiunea criptată. Programul trebuie să înțeleagă opțiunile ssh(1).
subsistem | server-sftp
Specifică subsistemul SSH2 sau ruta pentru un server sftp pe gazda de la distanță. O rută este utilă atunci când sshd(8) de la distanță nu are configurat un subsistem sftp.
Crește nivelul de jurnalizare. Această opțiune este transmisă și la ssh.
opțiune-sftp
Specifică o opțiune care controlează aspecte ale comportamentului protocolului SFTP. Opțiunile valabile sunt:
=valoare
Controlează numărul de solicitări simultane de citire sau scriere SFTP care pot fi în desfășurare în orice moment în timpul unei descărcări sau încărcări. În mod implicit, 64 de cereri pot fi active simultan.
=valoare
Controlează dimensiunea maximă a memoriei tampon pentru o singură operație SFTP de citire/scriere utilizată în timpul descărcării sau încărcării. În mod implicit, se utilizează o memorie tampon de 32 Ko.

Odată intrat în modul interactiv, sftp înțelege un set de comenzi similare cu cele ale ftp(1). Comenzile sunt insensibile la majuscule și minuscule. Numele de rute care conțin spații trebuie să fie incluse între ghilimele. Toate caracterele speciale conținute în numele de rută care sunt recunoscute de glob(3) trebuie să fie eludate cu bare înclinate invers (‘\’).

Quit sftp.
[ruta]
Schimbă directorul la distanță în ruta. Dacă ruta nu este specificată, atunci schimbă directorul la cel în care a început sesiunea.
[--h] grp ruta
Schimbă grupul fișierelor ruta în grp. ruta poate conține caractere glob(7) și se poate potrivi cu mai multe fișiere. grp trebuie să fie un GID numeric.

Dacă este specificat fanionul -h, atunci legăturile simbolice nu vor fi urmate. Rețineți că acest lucru este acceptat numai de serverele care implementează extensia „lsetstat@openssh.com”.

[--h] mod ruta
Schimbă permisiunile fișierului ruta în mod. ruta poate conține caractere glob(7) și poate corespunde mai multor fișiere.

Dacă este specificat fanionul -h, atunci legăturile simbolice nu vor fi urmate. Rețineți că acest lucru este acceptat numai de serverele care implementează extensia „lsetstat@openssh.com”.

[--h] proprietar ruta
Schimbă proprietarul fișierului ruta în proprietar. ruta poate conține caractere glob(7) și poate corespunde mai multor fișiere. proprietar trebuie să fie un UID numeric.

Dacă este specificat fanionul -h, atunci legăturile simbolice nu vor fi urmate. Rețineți că acest lucru este acceptat numai de serverele care implementează extensia „lsetstat@openssh.com”.

ruta-veche ruta-nouă
Copiază fișierul de la distanță din ruta-veche în ruta-nouă.

Rețineți că acest lucru este acceptat numai de serverele care implementează extensia „copy-data”.

ruta-veche ruta-nouă
Alias pentru comanda copy.
[-hi] [ruta]
Afișează informații de utilizare pentru sistemul de fișiere care conține directorul curent (sau ruta dacă este specificată). Dacă se specifică fanionul -h, informațiile privind capacitatea vor fi afișate folosind sufixe "ușor de citit de către om". Fanionul -i solicită afișarea informațiilor despre noduri-i în plus față de informațiile despre capacitate. Această comandă este acceptată numai pe serverele care implementează extensia “statvfs@openssh.com”.
Quit sftp.
[-afpR] ruta-la-distanță [ruta-locală]
Preia ruta-la-distanță și o stochează pe mașina locală. Dacă nu este specificat numele rutei locale, aceasta primește același nume pe care îl are pe mașina la distanță. ruta-la-distanță poate conține caractere glob(7) și poate corespunde mai multor fișiere. În acest caz, dacă ruta-locală este specificată, atunci ruta-locală trebuie să specifice un director.

Dacă se specifică fanionul -a, atunci se încearcă reluarea transferurilor parțiale ale fișierelor existente. Rețineți că reluarea presupune că orice copie parțială a fișierului local coincide cu copia de la distanță. În cazul în care conținutul fișierului la distanță diferă de cel al copiei locale parțiale, atunci este probabil ca fișierul rezultat să fie corupt.

În cazul în care se specifică fanionul -f, atunci fsync(2) va fi apelat după finalizarea transferului de fișiere pentru a spăla fișierul pe disc.

Dacă se specifică fanionul -p, atunci se copiază și permisiunile complete ale fișierelor și timpii de acces.

Dacă se specifică fanionul -R, atunci directoarele vor fi copiate recursiv. Rețineți că sftp nu urmărește legăturile simbolice atunci când efectuează transferuri recursive.

Afișează textul de ajutor.
[ruta]
Schimbă directorul local în ruta. Dacă nu se specifică ruta, atunci schimbă directorul în directorul de origine al utilizatorului local.
[opțiuni-ls [ruta]]
Afișează lista directoarelor locale fie din ruta, fie din directorul curent, dacă nu este specificată ruta. ls-options poate conține orice opțiuni acceptate de comanda ls(1) a sistemului local. ruta poate conține caractere glob(7) și poate corespunde mai multor fișiere.
ruta
Creează directorul local specificat de ruta.
[-s] ruta-veche ruta-nouă
Creează o legătură de la ruta-veche la ruta-nouă. Dacă se specifică fanionul -s, legătura creată este o legătură simbolică, în caz contrar este o legătură dură.
Afișează directorul de lucru local.
[-1afhlnrSt] [ruta]
Afișează o listă de directoare la distanță, fie din ruta, fie din directorul curent, dacă ruta nu este specificată. ruta poate conține caractere glob(7) și poate corespunde mai multor fișiere.

Următoarele opțiuni sunt recunoscute și modifică comportamentul lui ls în consecință:

Produce o singură coloană la ieșire.
Listează fișierele care încep cu un punct (‘.’).
Nu sortează lista. Ordinea de sortare implicită este lexicografică.
Atunci când se utilizează cu o opțiune de format lung, se folosesc sufixe de unitate: Octet, Kiloocteți, Megaocteți, Gigaocteți, Teraocteți, Petaocteți și Exocteți pentru a reduce numărul de cifre la patru sau mai puține, folosind puteri de 2 pentru dimensiuni (K=1024, M=1048576 etc.).
Afișează detalii suplimentare, inclusiv informații privind permisiunile și proprietatea.
Produce o listă lungă cu informații despre utilizatori și grupuri prezentate sub formă numerică.
Inversează ordinea de sortare a listei.
Sortează lista în funcție de dimensiunea fișierului.
Sortează lista după ultima oră de modificare.
umask
Stabilește valoarea umask locală la umask.
ruta
Creează directorul la distanță specificat de ruta.
Activează afișarea indicatorului de progres.
[-afpR] ruta-locală [ruta-la-distanță]
Încarcă ruta-locală și îl stochează pe mașina de la distanță. Dacă nu este specificat numele rutei la distanță, i se atribuie același nume pe care îl are pe mașina locală. ruta-locală poate conține caractere glob(7) și poate corespunde mai multor fișiere. În acest caz, dacă ruta-la-distanță este specificată, atunci ruta-la-distanță trebuie să specifice un director.

Dacă se specifică fanionul -a, atunci se încearcă reluarea transferurilor parțiale ale fișierelor existente. Rețineți că reluarea presupune că orice copie parțială a fișierului de la distanță coincide cu copia locală. În cazul în care conținutul fișierului local diferă de cel al copiei locale de la distanță, atunci este probabil ca fișierul rezultat să fie corupt.

Dacă este specificat fanionul -f, atunci se va trimite o cerere către server pentru a apela fsync(2) după ce fișierul a fost transferat. Rețineți că acest lucru este acceptat numai de serverele care implementează extensia „fsync@openssh.com”.

Dacă se specifică fanionul -p, atunci se copiază și permisiunile complete ale fișierelor și timpii de acces.

Dacă se specifică fanionul -R, atunci directoarele vor fi copiate recursiv. Rețineți că sftp nu urmărește legăturile simbolice atunci când efectuează transferuri recursive.

Afișează directorul de lucru de la distanță.
Quit sftp.
[-fpR] ruta-la-distanță [ruta-locală]
Reia descărcarea lui ruta-la-distanță. Echivalent cu get cu fanionul -a activat.
[-fpR] ruta-locală [ruta-la-distanță]
Reia descărcarea lui ruta-locală. Echivalent cu get cu fanionul -a activat.
ruta-veche ruta-nouă
Redenumește fișierul la distanță din ruta-veche în ruta-nouă.
ruta
Șterge fișierul de la distanță specificat de ruta.
ruta
Elimină directorul la distanță specificat de ruta.
Creează o legătură simbolică de la ruta-veche la ruta-nouă.
Afișează versiunea protocolului sftp.
comanda
Execută comanda în shell-ul local.
Eludează în shell-ul local.
Snonim pentru „help”.

ftp(1), ls(1), scp(1), ssh(1), ssh-add(1), ssh-keygen(1), ssh_config(5), glob(7), sftp-server(8), sshd(8) T. Ylonen and S. Lehtinen, SSH File Transfer Protocol, draft-ietf-secsh-filexfer-00.txt, ianuarie 2001, material în curs de elaborare.

Traducerea în limba română a acestui manual a fost făcută de Remus-Gabriel Chelu <remusgabriel.chelu@disroot.org>

Această traducere este documentație gratuită; citiți Licența publică generală GNU Versiunea 3 sau o versiune ulterioară cu privire la condiții privind drepturile de autor. NU se asumă NICIO RESPONSABILITATE.

Dacă găsiți erori în traducerea acestui manual, vă rugăm să trimiteți un e-mail la translation-team-ro@lists.sourceforge.net

$Mdocdate: 16 decembrie 2022 $ Linux 6.10.2-arch1-1