NFSMOUNT.CONF(5) File Formats Manual NFSMOUNT.CONF(5)

nfsmount.conf - fișier de configurare pentru montări NFS

Fișier de configurare pentru montări NFS care permite stabilirea opțiunilor la nivel global, pentru fiecare server sau pentru fiecare punct de montare.

Fișierul de configurare este alcătuit din mai multe anteturi de secțiuni, urmate de atribuiri de variabile asociate cu secțiunea respectivă. Un antet de secțiune este definit de un șir de caractere încadrat între paranteze drepte [ și ]. Atribuirile de variabile sunt instrucțiuni de atribuire care atribuie valori anumitor variabile folosind operatorul =, ca în Proto=Tcp. Variabilele care pot fi atribuite sunt setul de opțiuni de montare specifice NFS enumerate în nfs(5), împreună cu opțiunile de montare independente de sistemul de fișiere enumerate în mount(8) și trei completări: Sloppy=True are același efect ca și opțiunea -s din mount, iar Foreground=True și Background=True au același efect ca și bg și fg.

Opțiunile din fișierul de configurare pot fi scrise cu majuscule, minuscule sau în mod mixt și vor fi schimbate în minuscule înainte de a fi transmise sistemului de fișiere.

Opțiunile de montare booleană care nu au nevoie de semnul egal trebuie să fie prezentate sub forma „opțiune=True”. În loc de a preceda o astfel de opțiune cu „no”, negația acesteia trebuie să fie prezentată sub forma „opțiune=False”.

Secțiunile sunt împărțite în trei categorii de bază: Opțiuni globale, Opțiuni server și Opțiuni punct de montare.

[ NFSMount_Global_Options ] - Această secțiune cu denumire statică definește toate opțiunile globale de montare care pot fi aplicate la fiecare montare NFS.

[ Server "NumeServer" ] - Această secțiune definește toate opțiunile de montare care ar trebui utilizate la montările pe un anumit server NFS. Șirurile de caractere "NumeServer" trebuie să fie înconjurate de „"” și să fie o potrivire exactă (ignorând majusculele și minusculele) a numelui serverului utilizat în comanda mount.

[ MountPoint "Punct_de_montare" ] - Această secțiune definește toate opțiunile de montare care ar trebui să fie utilizate pe un anumit punct de montare. Șirul "Punct_de_montare" trebuie să fie înconjurat de „"” și să corespundă exact punctului de montare utilizat în comanda mount. Deși numele rutelor sunt, de obicei, sensibile la majuscule și minuscule, numele „Punct_de_montare” nu este sensibil la majuscule.

Secțiunile sunt procesate în ordinea inversă celei enumerate mai sus, iar orice opțiune deja văzută, fie într-o secțiune anterioară, fie în linia de comandă, va fi ignorată atunci când este văzută din nou.

Acestea sunt câteva exemple de linii care arată cum sunt definite secțiunile și variabilele în fișierul de configurare.

[ NFSMount_Global_Options ]
Proto=Tcp

Protocolul TCP/IPv4 va fi utilizat la fiecare montare NFS.

[ Server "nfsserver.foo.com" ]
rsize=32k
wsize=32k
proto=udp6

O dimensiune de 32k (32768 octeți) a blocului va fi utilizată ca dimensiune de citire și scriere pe toate montările pe serverul „nfsserver.foo.com”. Protocolul care trebuie să fie utilizat este UDP/IPv6.

[ MountPoint "/export/home" ]
Background=True

Toate montările în exportul „/export/home” vor fi efectuate în fundal (adică în mod asincron).

/etc/nfsmount.conf
Fișier implicit de configurare a montării NFS
/etc/nfsmount.conf.d
Când există acest director și există fișiere care se termină cu „.conf”, aceste fișiere vor fi folosite pentru a stabili variabilele de configurare. Aceste fișiere vor înlocui variabilele stabilite în fișierul „/etc/nfsmount.conf”.

nfs(5), mount(8),

Traducerea în limba română a acestui manual a fost făcută de Remus-Gabriel Chelu <remusgabriel.chelu@disroot.org>

Această traducere este documentație gratuită; citiți Licența publică generală GNU Versiunea 3 sau o versiune ulterioară cu privire la condiții privind drepturile de autor. NU se asumă NICIO RESPONSABILITATE.

Dacă găsiți erori în traducerea acestui manual, vă rugăm să trimiteți un e-mail la translation-team-ro@lists.sourceforge.net.

16 decembrie 2020