mem(4) Device Drivers Manual mem(4)

mem, kmem, port - memorie de sistem, memorie nucleu și porturi de sistem

/dev/mem este un fișier dispozitiv de caractere care reprezintă o imagine a memoriei principale a calculatorului. Acesta poate fi utilizat, de exemplu, pentru a examina (și chiar pentru a corecta) sistemul.

Adresele de octeți din /dev/mem sunt interpretate ca adrese de memorie fizică. Trimiterile la locații inexistente determină returnarea de erori.

Examinarea și corectarea este posibil să conducă la rezultate neașteptate atunci când sunt prezenți biți de numai citire sau de numai scriere.

Începând cu Linux 2.6.26 și în funcție de arhitectură, opțiunea de configurare a nucleului CONFIG_STRICT_DEVMEM limitează zonele care pot fi accesate prin intermediul acestui fișier. De exemplu: pe x86, accesul la RAM nu este permis, dar accesul la regiunile PCI cartografiate în memorie este permis.

Acesta este creat de obicei de:


mknod -m 660 /dev/mem c 1 1
chown root:kmem /dev/mem

Fișierul /dev/kmem este la fel cu /dev/mem, cu excepția faptului că este accesată memoria virtuală a nucleului și nu memoria fizică. Începând cu Linux 2.6.26, acest fișier este disponibil numai dacă opțiunea de configurare a nucleului CONFIG_DEVKMEM este activată.

Acesta este creat de obicei de:


mknod -m 640 /dev/kmem c 1 2
chown root:kmem /dev/kmem

/dev/port este similar cu /dev/mem, dar sunt accesate porturile In/Ieș.

Acesta este creat de obicei de:


mknod -m 660 /dev/port c 1 4
chown root:kmem /dev/port

/dev/mem
/dev/kmem
/dev/port

chown(1), mknod(1), ioperm(2)

Traducerea în limba română a acestui manual a fost făcută de Remus-Gabriel Chelu <remusgabriel.chelu@disroot.org>

Această traducere este documentație gratuită; citiți Licența publică generală GNU Versiunea 3 sau o versiune ulterioară cu privire la condiții privind drepturile de autor. NU se asumă NICIO RESPONSABILITATE.

Dacă găsiți erori în traducerea acestui manual, vă rugăm să trimiteți un e-mail la translation-team-ro@lists.sourceforge.net.

31 octombrie 2023 Pagini de manual de Linux 6.06