lp(4) Device Drivers Manual lp(4)

lp - dispozitive de imprimantă de linie

#include <linux/lp.h>

lp[0–2] sunt dispozitive de caractere pentru imprimantele cu linii paralele; acestea au numărul major 6 și numărul minor 0–2. Numerele minore corespund adreselor de bază ale portului de imprimantă 0x03bc, 0x0378 și 0x0278. De obicei, au modul 220 și sunt deținute de utilizatorul root și grupul lp. Puteți utiliza porturile de imprimantă fie cu interogare, fie cu întreruperi. Întreruperile sunt recomandate atunci când se așteaptă un trafic ridicat, de exemplu, pentru imprimantele laser. Pentru imprimantele matriciale tipice, interogarea va fi de obicei suficientă. Valoarea implicită este interogarea.

Sunt acceptate următoarele apeluri ioctl(2):

Stabilește perioada de timp în care controlorul doarme înainte de a reverifica imprimanta atunci când memoria tampon a imprimantei pare a fi plină la arg. Dacă aveți o imprimantă rapidă, micșorați acest număr; dacă aveți o imprimantă lentă, atunci măriți-l. Acesta este exprimat în sutimi de secundă, valoarea implicită 2 fiind de 0,02 secunde. Influențează numai controlorul în interogare.
Stabilește numărul maxim de iterații de așteptare ocupată pe care le face controlorul în interogare în timp ce așteaptă ca imprimanta să se pregătească pentru primirea unui caracter la arg. Dacă imprimarea este prea lentă, creșteți acest număr; dacă sistemul devine prea lent, micșorați acest număr. Valoarea implicită este 1000. Influențează numai controlorul în interogare.
Dacă arg este 0, controlorul de imprimantă va încerca din nou în caz de eroare, în caz contrar va întrerupe.Valoarea implicită este 0.
Dacă arg este 0, open(2) va fi întrerupt în caz de eroare, altfel eroarea va fi ignorată.Valoarea implicită este de a o ignora.
Dacă arg este 0, atunci semnalele „out-of-paper” (fără hârtie), „offline” (neconectată) și „error” (eroare) trebuie să fie false la toate scrierile, altfel sunt ignorate.Valoarea implicită este de a le ignora.
Stabilește numărul de iterații de așteptare ocupată care trebuie să aștepte înainte de a activa pinul STROBE al imprimantei pentru a accepta un caracter abia scris și numărul de iterații care trebuie să aștepte înainte de a dezactiva din nou pinul STROBE, la arg. Din acest motiv, valoarea implicită este 0. Aceasta este utilizată atât pentru controlorul în interogare, cât și pentru controlorul în întreruperi.
Acest ioctl(2) necesită privilegii de superutilizator. Primește ca argument un int care conține noul IRQ.Ca efect secundar, imprimanta va fi repornită. Atunci când arg este 0, se va utiliza controlorul în interogare, care este, de asemenea, implicit.
Stochează IRQ-ul utilizat în prezent în arg.
Stochează valoarea portului de stare în arg. Biții au următoarea semnificație:
LP_PBUSY intrare ocupată inversată, stare activă ridicată
LP_PACK intrare de confirmare neschimbată, stare activă scăzută
LP_POUTPA intrare neschimbată de fără-hârtie, stare activă ridicată
LP_PSELECD intrare selectată neschimbată, stare activă ridicată
LP_PERRORP intrare de eroare neschimbată, stare activă scăzută
Consultați manualul imprimantei pentru semnificația semnalelor. Rețineți că este posibil să fie definiți și biți nedocumentați, în funcție de imprimantă.
Repornește imprimanta. Nu se utilizează niciun argument.

/dev/lp*

chmod(1), chown(1), mknod(1), lpcntl(8), tunelp(8)

Traducerea în limba română a acestui manual a fost făcută de Remus-Gabriel Chelu <remusgabriel.chelu@disroot.org>

Această traducere este documentație gratuită; citiți Licența publică generală GNU Versiunea 3 sau o versiune ulterioară cu privire la condiții privind drepturile de autor. NU se asumă NICIO RESPONSABILITATE.

Dacă găsiți erori în traducerea acestui manual, vă rugăm să trimiteți un e-mail la translation-team-ro@lists.sourceforge.net.

5 februarie 2023 Pagini de manual de Linux 6.06