filesystems(5) | File Formats Manual | filesystems(5) |
NUME
filesystems - tipurile de sisteme de fișiere Linux: ext, ext2, ext3, ext4, hpfs, iso9660, JFS, minix, msdos, ncpfs nfs, ntfs, proc, Reiserfs, smb, sysv, umsdos, vfat, XFS, xiafs
DESCRIERE
Atunci când, așa cum se obișnuiește, sistemul de fișiere proc este montat pe /proc, puteți afla în fișierul /proc/filesystems ce sisteme de fișiere acceptă în prezent nucleul dumneavoastră; consultați proc(5) pentru mai multe detalii. Există, de asemenea, un apel de sistem sysfs(2) moștenit (a cărui disponibilitate este controlată de opțiunea de configurare a compilării nucleului CONFIG_SYSFS_SYSCALL începând cu Linux 3.15) care permite enumerarea tipurilor de sisteme de fișiere disponibile în prezent, indiferent de disponibilitatea și/sau corectitudinea /proc.
Dacă aveți nevoie de un sistem de fișiere care nu este acceptat în prezent, inserați modulul de nucleu corespunzător sau recompilați nucleul.
Pentru a utiliza un sistem de fișiere, trebuie să îl montați; a se vedea mount(2) și mount(8).
Următoarea listă oferă o scurtă descriere a sistemelor de fișiere disponibile sau disponibile în trecut în nucleul Linux. Consultați documentația nucleului pentru o descriere completă a tuturor opțiunilor și limitărilor.
- erofs
- este sistemul de fișiere numai-pentru-citire îmbunătățit, stabil începând cu Linux 5.4. A se vedea erofs(5).
- ext
- este o extensie elaborată a sistemului de fișiere minix. Acesta a fost complet înlocuit de cea de-a doua versiune a sistemului de fișiere extins (ext2) și a fost eliminat din nucleu (în Linux 2.1.21).
- ext2
- este un sistem de fișiere de discuri care a fost utilizat de Linux atât pentru discurile fixe, cât și pentru mediile detașabile. Al doilea sistem de fișiere extins a fost conceput ca o extensie a sistemului de fișiere extins (ext). A se vedea ext2(5).
- ext3
- este o versiune cu jurnalizare a sistemului de fișiere ext2. Este ușor să treceți de la ext2 la ext3 și invers. A se vedea ext3(5).
- ext4
- este un set de îmbunătățiri la ext3, inclusiv îmbunătățiri substanțiale ale performanței și fiabilității, plus creșteri mari ale limitelor de volum, fișiere și directoare. A se vedea ext4(5).
- hpfs
- este sistemul de fișiere de înaltă performanță, utilizat în OS/2. Acest sistem de fișiere este numai pentru citire în Linux din cauza lipsei de documentație disponibilă.
- iso9660
- este un tip de sistem de fișiere pentru CD-ROM în conformitate cu standardul ISO/IEC 9660.
- High Sierra
- Linux este compatibil cu High Sierra, precursorul standardului ISO/IEC 9660 pentru sistemele de fișiere CD-ROM. Acesta este recunoscut automat în cadrul suportului pentru sisteme de fișiere iso9660 din Linux.
- Rock Ridge
- Linux acceptă, de asemenea, înregistrările în formatul „System Use Sharing Protocol” specificat de „Rock Ridge Interchange Protocol”. Acestea sunt utilizate pentru a descrie mai detaliat fișierele din sistemul de fișiere iso9660 către o gazdă UNIX și furnizează informații precum nume lungi de fișiere, UID/GID, permisiuni POSIX și dispozitive. Acesta este recunoscut automat în cadrul suportului pentru sisteme de fișiere iso9660 din Linux.
- JFS
- este un sistem de fișiere cu jurnalizare, dezvoltat de IBM, care a fost integrat în Linux 2.4.24.
- minix
- este sistemul de fișiere utilizat în sistemul de operare Minix, primul care a funcționat în Linux. Are o serie de neajunsuri, inclusiv o limită de dimensiune a partițiilor de 64 MB, nume de fișiere scurte și o singură marcă temporală. Rămâne util pentru dischete și discuri RAM.
- msdos
- este sistemul de fișiere utilizat de DOS, Windows și unele calculatoare OS/2. Numele fișierelor msdos nu pot avea mai mult de 8 caractere, urmate de un punct opțional și de o extensie de 3 caractere.
- ncpfs
- este un sistem de fișiere de rețea care acceptă protocolul NCP, utilizat de Novell NetWare. A fost eliminat din nucleu în Linux 4.17.
- Pentru a utiliza ncpfs, aveți nevoie de programe speciale, care pot fi găsite la ftp://ftp.gwdg.de/pub/linux/misc/ncpfs
- nfs
- este sistemul de fișiere de rețea utilizat pentru a accesa discurile aflate pe calculatoare aflate la distanță.
- ntfs
- este sistemul de fișiere nativ pentru Microsoft Windows NT, care oferă funcții precum ACL, jurnalizare, criptare și așa mai departe.
- proc
- este un pseudo-sistem de fișiere care este utilizat ca interfață pentru structurile de date ale nucleului mai degrabă decât pentru a citi și interpreta /dev/kmem. În special, fișierele sale nu ocupă spațiu pe disc. A se vedea proc(5).
- Reiserfs
- este un sistem de fișiere cu jurnalizare, proiectat de Hans Reiser, care a fost integrat în Linux 2.4.1.
- smb
- este un sistem de fișiere de rețea care acceptă protocolul SMB, utilizat de Windows. A se vedea https://www.samba.org/samba/smbfs/
- sysv
- este o implementare a sistemului de fișiere System V/Coherent pentru Linux. Acesta implementează toate sistemele Xenix FS, System V/386 FS și Coherent FS.
- umsdos
- este un sistem de fișiere DOS extins utilizat de Linux. Acesta adaugă posibilitatea de a utiliza nume de fișiere lungi, UID/GID, permisiuni POSIX și fișiere speciale (dispozitive, conducte cu nume etc.) în cadrul sistemului de fișiere DOS, fără a sacrifica compatibilitatea cu DOS.
- tmpfs
- este un sistem de fișiere al cărui conținut se află în memoria virtuală. Deoarece fișierele de pe astfel de sisteme de fișiere se află de obicei în memoria RAM, accesul la fișiere este extrem de rapid. A se vedea tmpfs(5).
- vfat
- este un sistem de fișiere FAT extins utilizat de Microsoft Windows95 și Windows NT. vfat adaugă capacitatea de a utiliza nume de fișiere lungi în cadrul sistemului de fișiere MSDOS.
- XFS
- este un sistem de fișiere cu jurnalizare, dezvoltat de SGI, care a fost integrat în Linux 2.4.20.
- xiafs
- a fost conceput și implementat pentru a fi un sistem de fișiere stabil și sigur prin extinderea codului sistemului de fișiere Minix. Acesta oferă cele mai solicitate caracteristici de bază fără o complexitate nejustificată. Sistemul de fișiere xiafs nu mai este dezvoltat sau întreținut în mod activ. A fost eliminat din nucleu în Linux 2.1.21.
CONSULTAȚI ȘI
fuse(4), btrfs(5), ext2(5), ext3(5), ext4(5), nfs(5), proc(5), sysfs(5), tmpfs(5), xfs(5), fsck(8), mkfs(8), mount(8)
TRADUCERE
Traducerea în limba română a acestui manual a fost făcută de Remus-Gabriel Chelu <remusgabriel.chelu@disroot.org>
Această traducere este documentație gratuită; citiți Licența publică generală GNU Versiunea 3 sau o versiune ulterioară cu privire la condiții privind drepturile de autor. NU se asumă NICIO RESPONSABILITATE.
Dacă găsiți erori în traducerea acestui manual, vă rugăm să trimiteți un e-mail la translation-team-ro@lists.sourceforge.net.
2 mai 2024 | Pagini de manual de Linux 6.8 |