KBD_MODE(1) General Commands Manual KBD_MODE(1)

kbd_mode - raportează sau configurează modul tastaturii

kbd_mode [ -a | -u | -k | -s ] [ -f ] [ -C CONSOLA ]

Fără argument, kbd_mode afișează modul curent al tastaturii (RAW, MEDIUMRAW sau XLATE). Cu argument, configurează modul de tastatură așa cum este indicat:

-s: modul de scanare a codului (RAW),

-k: modul de cod de taste (MEDIUMRAW),

-a: modul ASCII (XLATE),

-u: modul UTF-8 (UNICODE).

Desigur, „-a” este doar tradițional, iar codul utilizat poate fi orice set de caractere pe 8 biți. Cu „-u” se așteaptă un set de caractere pe 16 biți, iar aceste caractere sunt transmise nucleului sub forma a 1, 2 sau 3 octeți (conform codului UTF-8). În aceste ultime două moduri se utilizează cartografierea tastelor definită de loadkeys(1).

kbd_mode operează pe consola specificată de opțiunea „-C”; dacă nu există, se utilizează consola asociată cu intrarea standard (stdin).

Avertisment: schimbarea modului de tastatură, în afară de ASCII și Unicode, va face probabil ca tastatura dumneavoastră să devină inutilizabilă. Folosiți opțiunea „-f” pentru a forța astfel de modificări. Această comandă este destinată doar pentru a fi utilizată (de exemplu, prin conectare de la distanță) atunci când un program a lăsat tastatura în starea greșită. Rețineți că, în unele versiuni învechite ale acestui program, opțiunea „-u” a fost un sinonim pentru „-s” și este posibil ca versiunile mai vechi ale acestui program să nu recunoască opțiunea „-f”.

loadkeys(1)

Traducerea în limba română a acestui manual a fost făcută de Remus-Gabriel Chelu <remusgabriel.chelu@disroot.org>

Această traducere este documentație gratuită; citiți Licența publică generală GNU Versiunea 3 sau o versiune ulterioară cu privire la condiții privind drepturile de autor. NU se asumă NICIO RESPONSABILITATE.

Dacă găsiți erori în traducerea acestui manual, vă rugăm să trimiteți un e-mail la translation-team-ro@lists.sourceforge.net.

6 aprilie 1994 kbd