FORTUNE(6) Manualul de referință UNIX FORTUNE(6)

fortune - afișează un adagiu aleatoriu, sperăm că interesant


fortune [-acefilosw]
[-n lungime]
[-m model]
[[n%fișier/director/toate]

Atunci când fortune este rulat fără argumente, acesta afișează o epigramă aleatorie. Epigramele sunt împărțite în mai multe categorii.

Opțiunile sunt următoarele:

-a

Alege din toate listele de maxime.

-c

Afișează fișierul fursec din care a provenit răvașul.

-e

Consideră că toate fișierele răvaș au dimensiuni egale (a se vedea discuția de mai jos privind fișierele multiple).

-f

Afișează lista fișierelor care vor fi căutate, dar nu afișează un răvaș.

-l

Doar dictate lungi. A se vedea -n pentru a afla cum se definește lung, „long” în acest sens.

-m model

Afișează toate răvașele care se potrivesc cu expresia regulată de bază model. Sintaxa acestor expresii depinde de modul în care sistemul dumneavoastră definește re_comp(3) sau regcomp(3), dar ar trebui totuși să fie similară cu sintaxa utilizată în grep(1).

Răvașele sunt afișate la ieșirea standard, în timp ce numele fișierului din care provine fiecare răvaș sunt afișate la ieșirea de eroare standard. Oricare dintre ele sau ambele pot fi redirecționate; dacă ieșirea standard este redirecționată către un fișier, rezultatul este un fișier valid de bază de date cu răvașe. Dacă ieșirea de eroare standard este de asemenea redirecționată către acest fișier, rezultatul este încă valid, dar vor exista „false” răvașe, adică, numele fișierelor în sine, între paranteze. Acest lucru poate fi util în cazul în care doriți să eliminați potrivirile adunate din fișierele lor originale, deoarece fiecare înregistrare cu nume de fișier va preceda înregistrările din fișierul pe care îl numește.

-n lungime

Stabilește cea mai mare lungime a răvașului (în caractere) considerată a fi „short”, scurtă (valoarea implicită este 160). Toate răvașele mai lungi decât aceasta sunt considerate „long”. Fiți atenți! Dacă stabiliți lungimea prea scurtă și cereți răvașe scurte, sau prea lungi și cereți răvașe lungi, răvașul intră într-o buclă de ciocnire nesfârșită.

-s

Doar apoftegme (maxime) scurte. A se vedea -n pe care răvașele sunt considerate „short”.

-i

Ignoră diferențele între majuscule și minuscule pentru modelele -m.

-w

Așteaptă înainte de terminare o perioadă de timp calculată în funcție de numărul de caractere din mesaj. Acest lucru este util în cazul în care este executat ca parte a procedurii de deconectare pentru a garanta că mesajul poate fi citit înainte ca ecranul să fie golit.

Utilizatorul poate preciza alte zicale. Se poate specifica un fișier specific, un director care conține unul sau mai multe fișiere sau cuvântul special all care spune să se utilizeze toate bazele de date standard. Oricare dintre acestea poate fi precedat de un procent, care este un număr n între 0 și 100 inclusiv, urmat de un %. Dacă este, va exista o probabilitate de n la sută ca un adagiu să fie ales din acel fișier sau director. În cazul în care procentele nu ajung la 100 și există specificații fără procente, procentul rămas se va aplica acelor fișiere și/sau directoare, caz în care probabilitatea de a selecta dintr-unul dintre ele se va baza pe dimensiunile lor relative.

Ca exemplu, date fiind două baze de date funny (amuzantă) și not-funny (neamuzantă), cu funny de două ori mai mare (ca număr de răvașe, nu ca dimensiune brută a fișierului), spunând

fortune funny not-funny

vă va scoate răvașe din funny două treimi din timp. Comanda

fortune 90% funny 10% not-funny

va extrage 90% din răvașele sale de la funny („10% non-funny” nu este necesar, deoarece 10% este tot ceea ce rămâne).

Opțiunea -e spune să se considere toate fișierele ca fiind egale; astfel

fortune -e funny not-funny

este echivalent cu

fortune 50% funny 50% not-funny

Notă: acestea sunt valorile implicite, așa cum sunt definite în momentul compilării.

/usr/share/fortune Director pentru răvașe neofensatoare.

Dacă un anumit set de răvașe este deosebit de nedorit, există o soluție simplă: ștergeți fișierul asociat .dat. Acest lucru lasă datele intacte, în cazul în care fișierul este dorit mai târziu, dar, deoarece fortune nu mai găsește fișierul de indicatoare, ignoră fișierul text.

Bazele de date furnizate de «fortune» au fost atacate, pentru a corecta erorile ortografice și gramaticale și, în special, pentru a reduce redundanța și repetițiile și redundanța. Dar mai ales pentru a evita repetițiile. Acest lucru nu a fost un succes deplin. În acest proces, este posibil să se fi pierdut și unele răvașe.

Bazele de date «fortune» sunt acum împărțite într-un număr mai mare de fișiere mai mici, unele organizate în funcție de format (poezie, definiții), iar altele în funcție de conținut (religie, politică).

Această versiune de «fortune» se bazează pe NetBSD fortune 1.4, dar cu o serie de corecturi de erori și îmbunătățiri.

Formatul original fortune/strfile folosea un singur fișier; strfile citea fișierul text și îl convertea în șiruri de caractere delimitate prin zero, care erau stocate după tabelul de indicatori în fișierul .dat. Până la NetBSD fortune 1.4, de aici s-au schimbat lucrurile, acesta folosește două fișiere separate: fișierul .dat era doar antetul (tabelul de indicatori, plus fanioanele; vezi strfile.h), iar șirurile de text au fost lăsate în propriul lor fișier. Problema potențială este că fișierul text și fișierul de antet se pot desincroniza, dar avantajul este că fișierele text pot fi editate cu ușurință fără a recurge la unstr și există o economie potențială de spațiu pe disc (presupunând că administratorul de sistem a păstrat atât fișierul .dat cu șiruri de caractere, cât și fișierul text).

Multe dintre îmbunătățirile aduse versiunii NetBSD au presupus un sistem Linux și, prin urmare, au dus la eșecul acesteia pe alte platforme, inclusiv BSD. De atunci, codul sursă a devenit mai generic și, în prezent, funcționează pe SunOS 4.x, precum și pe Linux, iar în viitor se așteaptă suport pentru mai multe platforme. Rețineți că unele erori au fost descoperite și corectate din greșeală în timpul acestui proces.

După părerea mea, un număr mare de oameni au lucrat la acest program, mulți dintre ei fără să-și părăsească atribuțiile.

re_comp(3), regcomp(3), strfile(1), unstr(1)

Traducerea în limba română a acestui manual a fost făcută de Remus-Gabriel Chelu <remusgabriel.chelu@disroot.org>

Această traducere este documentație gratuită; citiți Licența publică generală GNU Versiunea 3 sau o versiune ulterioară cu privire la condiții privind drepturile de autor. NU se asumă NICIO RESPONSABILITATE.

Dacă găsiți erori în traducerea acestui manual, vă rugăm să trimiteți un e-mail la translation-team-ro@lists.sourceforge.net.

19 aprilie 1994 [mai 1997] BSD Experimental