VLOCK(1) General Commands Manual VLOCK(1)

vlock - Konzol záró program

ÖSSZEGZÉS

vlock

vlock [ -a,--all ] [ -c,--current ] [ -h,--help ] [ -v,--version ]

vlock Egy vagy több session lezárására használható a konzolon. Ez különösen akkor hasznos, ha a géphez több személy is hozzáférhet a konzolon keresztül. A felhasználó zárolhatja a session-jeit, így hozzáférést biztosítva mások számára, a többi virtuális konzolon (VK) anélkül, hogy ki kellene lépnie a rendszerből. Amennyiben szükséges a VK-váltást is letilthatja.

Alapértelmezésben, csak az éppen használt VK-t zárolja a parancs. Az -a,-all kapcsolókkal, az összeset lezárhatjuk. A lezárt VK csak a felhasználó jelszavával vagy a root jelszóval szabadítható fel. A root jelszó bármelyik illetve mindegyik session-t nyitni tudja. A vlock engedélyezi a jelszó újbóli beütését, így óvakodjunk az illetéktelen felhasználóktól.

Figyelj arra, hogy a -a,--all kapcsolókkal, teljesen kizárhatod magad a rendszerből, ha elfelejted a jelszót, és nem tudsz bejelentkezni egy másik gépről, hogy kilődd a vlock process-t. Ilyenkor csak a gép ki-bekapcsolása oldja a zárat.

vlock elsősorban a konzol session-ök zárolására jó. Próbálkozhatunk nem-konzol session-ökkel is, de ez még nem lett rendesen tesztelve.

-a,--all

Zárol minden konzol session-t, és letiltja a VK váltást.

-c,--current

Zárolja az aktuális session-t (Ez az alapértelmezett).

-h,--help

Használati útmutatót ír a szabványos kimenetre, majd kilép.

-v,--version

A vlock verziójáról ír ki információt, a szabványos kimenetre, majd kilép.

Michael K. Johnson <johnsonm@redhat.com>

A kézikönyv magyar fordítását a Váraljai Nándor <vnandor@elender.hu> készítette.

Ez a fordítás ingyenes dokumentáció; lásd a GNU General Public License 3. Vagy újabb verzióját a szerzői jogi feltételekkel kapcsolatban. Feltételezzük, hogy NEM FELELŐSSÉG.

Ha hibát talál a kézikönyv oldal fordításában, küldje el a e-mail cím: TODO..

16 May 1996 kbd