SETLEDS(1) General Commands Manual SETLEDS(1)

setleds - a billentyűzet speciális gombjainak és ledjeinek beállítása

ÖSSZEGZÉS

setleds [-v] [-L] [-D] [-F] [{+|-}num] [{+|-}caps] [{+|-}scroll]

A setleds kijelzi és beállítja a virtuális terminál (VT) speciális billentyűinek és ledjeinek (egyszerűbben a NumLock, a CapsLock és a ScrollLock) állapotát. Kapcsolók nélkül használva a setleds az aktuális állapotokat mutatja meg. A megfelelő kapcsolóval használva a program beállítja a megadott ledek állapotát (míg a többit változatlanul hagyja). Az átállítások előtti és utáni állapotot a -v kapcsolóval lehet kiíratni.

The led flag settings are specific for each VT (and the VT corresponding to stdin is used).

By default (or with option -F), setleds will only change the VT flags (and their setting may be reflected by the keyboard leds).

With option -D, setleds will change both the VT flags and their default settings (so that a subsequent reset will not undo the change). This might be useful for people who always want to have numlock set.

With option -L, setleds will not touch the VT flags, but only change the leds. From this moment on, the leds will no longer reflect the VT flags (but display whatever is put into them). The command setleds -L (without further arguments) will restore the situation in which the leds reflect the VT flags.

One might use setleds in /etc/rc to define the initial and default state of NumLock, e.g. by

INITTY=/dev/tty[1-8]
for tty in $INITTY; do

setleds -D +num < $tty

done

Ki vagy bekapcsolja a NumLock-ot. (Jelenleg a NumLock beállítása a keypad gombjainak viselkedését határozza meg. A NumLock gomb megnyomásával a NumLock beállítását lehet változtatni.)
Ki vagy bekapcsolja a CapsLock-ot. (Jelenleg a CapsLock beállítása a Shift gomb viselkedését a többi gombra határozza meg. A CapsLock gomb megnyomásával a CapsLock beállítását lehet változtatni.)
Be vagy kikapcsolja a ScrollLock-ot. (Jelenleg a ScrollLock gomb (vagy a ^S/^Q) a konzolra történő kiírást állítja meg, vagy indítja.)

A billentyüzetet közvetlenül használó programok esetén a NumLock gomb nem változtatja meg a NumLock beállítását.

loadkeys(1)

A kézikönyv magyar fordítását a Vizi Szilárd <vizisz@freemail.hu> készítette.

Ez a fordítás ingyenes dokumentáció; lásd a GNU General Public License 3. Vagy újabb verzióját a szerzői jogi feltételekkel kapcsolatban. Feltételezzük, hogy NEM FELELŐSSÉG.

Ha hibát talál a kézikönyv oldal fordításában, küldje el a e-mail cím: TODO..

1994. szeptember 24 kbd