RESIZECONS(8) System Manager's Manual RESIZECONS(8)

resizecons - schimbă ideea pe care o are nucleul despre dimensiunea consolei

resizecons COLOANExRÂNDURI
resizecons -lines RÂNDURI

Comanda resizecons încearcă să schimbe modul video al consolei. Există mai multe aspecte în acest sens: (a) nucleul trebuie să știe despre asta, (b) dispozitivele fizice trebuie să știe despre asta, (c) programele utilizatorului trebuie să știe despre asta, (d) este posibil să fie necesar să se adapteze fontul consolei.

(a) Nucleul este informat cu privire la modificare prin intermediul ioctl-ului VT_RESIZE. Acest lucru face ca nucleul să realoce memoria ecranului consolei pentru toate consolele virtuale și poate eșua dacă nu există suficientă memorie. (În acest caz, încercați mai întâi să elminați câteva console virtuale.) Dacă acest ioctl reușește, dar o etapă ulterioară eșuează (de exemplu, pentru că nu aveți permisiuni de root), s-ar putea să rămâneți cu un ecran foarte dezordonat.

Partea cea mai dificilă este (b), deoarece necesită o cunoaștere detaliată a componentelor fizice ale plăcii video și configurarea a numeroase registre. Doar modificarea numărului de rânduri este puțin mai ușoară, iar resizecons va încerca să facă acest lucru singur, atunci când i se dă opțiunea -lines. (Probabil, va fi necesară permisiunea de «root».) Comanda resizecons COLOANExRÂNDURI va executa restoretextmode -r COLOANExRÂNDURI (și, prin urmare, necesită să aveți „svgalib” instalată). Aici COLOANExRÂNDURI este un fișier care a fost creat anterior de restoretextmode -w COLOANExRÂNDURI. Din nou, fie sunt necesare permisiuni de «root», fie restoretextmode trebuie să fie suid «root» (să aibă activat bitul uid «root»).

Pentru a rezolva problema (c), resizecons face o căutare „stty rows RÂNDURI cols COLOANE” pentru fiecare consolă activă (în intervalul tty0..tty15) și trimite un semnal SIGWINCH către selection dacă găsește fișierul „/tmp/selection.pid”.

În cele din urmă, (d) este rezolvat prin executarea unei comenzi setfont. Cel mai probabil, se încarcă un font greșit și este posibil să doriți să executați dvs. un alt setfont după aceea.

resizecons nu funcționează pe toate dispozitivele fizice. Această comandă se numea înainte resize,, dar a fost redenumită pentru a evita conflictul cu o altă comandă cu același nume.

setfont(8), stty(1), selection(1), restoretextmode(8), disalloc(8)

Traducerea în limba română a acestui manual a fost făcută de Remus-Gabriel Chelu <remusgabriel.chelu@disroot.org>

Această traducere este documentație gratuită; citiți Licența publică generală GNU Versiunea 3 sau o versiune ulterioară cu privire la condiții privind drepturile de autor. NU se asumă NICIO RESPONSABILITATE.

Dacă găsiți erori în traducerea acestui manual, vă rugăm să trimiteți un e-mail la translation-team-ro@lists.sourceforge.net.

17 ianuarie 1995 kbd