REISERFSCK(8) System Manager's Manual REISERFSCK(8)

reiserfsck - instrumentul de verificare pentru sistemul de fișiere ReiserFS

reiserfsck [ -aprVy ] [ --rebuild-sb | --check | --fix-fixable | --rebuild-tree | --clean-attributes ] [ -j | --journal dispozitiv ] [ -z | --adjust-size ] [ -n | --nolog ] [ -B | --badblocks filșier ] [ -l | --logfile fișier ] [ -q | --quiet ] [ -y | --yes ] [ -f | --force ] [ -S | --scan-whole-partition ] [ --no-journal-available ] dispozitiv

reiserfsck caută un sistem de fișiere Reiserfs pe un dispozitiv, reia toate tranzacțiile necesare și verifică sau repară sistemul de fișiere.

este fișierul special care corespunde unui dispozitiv sau unei partiții (de exemplu, /dev/hdXX pentru o partiție de disc IDE sau /dev/sdXX pentru o partiție de disc SCSI).

Această opțiune recuperează superblocul de pe o partiție Reiserfs. În mod normal, aveți nevoie de această opțiune numai dacă «mount» raportează „read_super_block: can't find a reiserfs file system” și sunteți sigur că există un sistem de fișiere Reiserfs. Dar nu uitați că, dacă ați folosit un program de editare a partițiilor și acum nu puteți găsi un sistem de fișiere, probabil că ceva nu a mers bine în timpul repartiționării și începutul partiției a fost schimbat. În acest caz, în loc să reconstruiți superblocul pe un loc greșit, ar trebui să găsiți mai întâi începutul corect al partiției.
Această acțiune implicită verifică consistența sistemului de fișiere și raportează, dar nu repară nicio deteriorare pe care o găsește. Această opțiune poate fi utilizată la o montare a unui sistem de fișiere numai pentru citire.
Această opțiune recuperează anumite tipuri de corupție care nu necesită reconstruirea întregului arbore al sistemului de fișiere (--rebuild-tree). În mod normal, aveți nevoie de această opțiune numai dacă opțiunea --check raportează „corruption that can be fixed with --fix-fixable” (corupție care poate fi reparată cu --fix-fixable). Aceasta include: reducerea la zero a indicatorilor de blocuri de date nevalide, corectarea st_size și st_blocks pentru directoare și ștergerea intrărilor de directoare nevalide.
Această opțiune reconstruiește întregul arbore al sistemului de fișiere utilizând nodurile de frunze găsite pe dispozitiv. În mod normal, aveți nevoie de această opțiune numai dacă reiserfsck --check raportează „Running with --rebuild-tree is required” (Este necesară rularea cu --rebuild-tree.). Vă recomandăm insistent să faceți o copie de rezervă a întregii partiții înainte de a încerca opțiunea --rebuild-tree. Odată ce reiserfsck --rebuild-tree a fost pornit, acesta trebuie să-și termine activitatea (și nu trebuie să-l întrerupeți), altfel sistemul de fișiere va fi lăsat în starea de ne-montabil pentru a evita corupțiile ulterioare de date.
Această opțiune curăță câmpurile rezervate ale elementelor Stat-Data. Au fost zile când nu existau atribute extinse în reiserfs. Când au fost implementate, partițiile vechi trebuiau curățate mai întâi -- codul reiserfs din nucleu nu se interesa de câmpurile nefolosite în structurile sale. Astfel, dacă ați folosit unul dintre nucleele vechi (pre-atribute) cu un sistem de fișiere ReiserFS și doriți să folosiți atributele extinse acolo, trebuie să curățați mai întâi sistemul de fișiere.
Această opțiune furnizează numele de dispozitiv al jurnalului sistemului de fișiere curent. Această opțiune este necesară atunci când jurnalul se află pe un dispozitiv separat de dispozitivul principal de date (deși poate fi evitată cu opțiunea de expert --no-journal-available).
Această opțiune face ca reiserfsck să corecteze dimensiunile fișierelor care sunt mai mari decât decalajul ultimului octet descoperit. Aceasta implică faptul că vor fi eliminate găurile de la sfârșitul unui fișier. Dimensiunile fișierelor care sunt mai mici decât decalajul ultimului octet descoperit sunt corectate de --fix-fixable.
Această opțiune stabilește lista de blocuri defectuoase ca fiind lista de blocuri specificate în fișierul „fișier” dat. Lista de blocuri defectuoase din sistemul de fișiere este curățată înainte de adăugarea noii liste. Poate fi utilizată împreună cu --fix-fixable pentru a fixa lista de blocuri defectuoase (a se vedea debugreiserfs -B). În cazul în care dispozitivul are blocuri defectuoase, de fiecare dată trebuie să fie dată cu opțiunea --rebuild-tree.
Această opțiune face ca reiserfsck să raporteze orice corupție pe care o găsește în fișierul jurnal specificat, mai degrabă decât la ieșirea de eroare standard.
Această opțiune previne ca reiserfsck să raporteze orice tip de corupție.
Această opțiune împiedică reiserfsck să raporteze rata sa de progres.
Această opțiune împiedică reiserfsck să vă ceară confirmarea după ce vă spune ce urmează să facă. Acesta presupune că ați dat confirmarea. Din motive de siguranță, această opțiune nu funcționează cu opțiunea --rebuild-tree.
Aceste opțiuni sunt de obicei transmise de fsck -A în timpul verificării automate a partițiilor listate în /etc/fstab. Aceste opțiuni determină reiserfsck să afișeze unele informații despre sistemul de fișiere specificat, să verifice dacă sunt activate fanioanele de eroare din super-bloc și să efectueze unele verificări ușoare. În cazul în care aceste verificări relevă o corupție sau dacă se găsește activat în super-bloc fanionul care indică o corupție (posibil rezolvabilă), atunci reiserfsck trece în modul „fix-fixable”. În cazul în care se găsește un fanion care indică o corupție fatală activat în super-bloc, atunci reiserfsck se termină cu o eroare.
Forțează verificarea chiar dacă sistemul de fișiere pare curat.
Această opțiune afișează versiunea de «reiserfsprogs» și apoi iese.
Această opțiune nu are niciun efect; este furnizată doar pentru compatibilitate retroactivă.

OPȚIUNI PENTRU EXPERȚI

NU UTILIZAȚI ACESTE OPȚIUNI DECÂT DACĂ ȘTIȚI CE FACEȚI. NU SUNTEM RESPONSABILI DACĂ PIERDEȚI DATE CA URMARE A ACESTOR OPȚIUNI.

Această opțiune îi permite lui reiserfsck să continue atunci când dispozitivul de jurnal nu este disponibil. Această opțiune nu are niciun efect atunci când jurnalul este localizat pe dispozitivul principal de date. NOTĂ: după această operație, trebuie să utilizați reiserfstune pentru a specifica un nou dispozitiv de jurnal.
Această opțiune face ca --rebuild-tree să scaneze întreaga partiție, nu doar spațiul utilizat de pe partiție.

1. Credeți că ceva nu este în regulă cu o partiție reiserfs de pe „/dev/hda1” sau doriți doar să efectuați o verificare periodică a discului.

2. Rulați reiserfsck --check --logfile check.log /dev/hda1. Dacă reiserfsck --check iese cu starea 0, înseamnă că nu au fost descoperite erori.

3. Dacă reiserfsck --check iese cu starea 1 (și raportează despre corupții reparabile), înseamnă că trebuie să executați reiserfsck ---fixable --logfile fixable.log /dev/hda1.

4. Dacă reiserfsck --check iese cu starea 2 (și raportează despre corupții fatale) înseamnă că trebuie să executați reiserfsck --rebuild-tree. Dacă reiserfsck --check eșuează în vreun fel, ar trebui să rulați și reiserfsck --rebuild-tree, dar vă încurajăm, de asemenea, să trimiteți acest lucru ca un raport de eroare.

5. Înainte de a rula reiserfsck --rebuild-tree, vă rugăm să faceți o copie de rezervă a întregii partiții înainte de a continua. Apoi rulați reiserfsck --rebuild-tree --logfile rebuild.log /dev/hda1.

6. Dacă pasul reiserfsck --rebuild-tree nu reușește sau nu recuperează ceea ce vă așteptați, vă rugăm să trimiteți acest lucru ca raport de eroare. Încercați să furnizați cât mai multe informații posibile, inclusiv platforma și versiunea nucleului Linux. Vom încerca să vă ajutăm să rezolvați problema.

reiserfsck utilizează următoarele coduri de ieșire:
 0 - Nu sunt erori.
 1 - Erori ale sistemului de fișiere corectate.
 2 - Este necesară repornirea.
 4 - Erori fatale ale sistemului de fișiere lăsate necorectate,
reiserfsck --rebuild-tree trebuie să fie lansat..
 6 - Erori corectabile ale sistemului de fișiere lăsate necorectate,
reiserfsck --fix-fixable trebuie să fie lansat.
 8 - Eroare de operare.
 16 - Eroare de utilizare sau de sintaxă.

Această versiune de reiserfsck a fost scrisă de Vitaly Fertman <vitaly@namesys.com>.

Raportați erorile către dezvoltatorii ReiserFS <reiserfs-devel@vger.kernel.org>, furnizând cât mai multe informații posibile - componentele calculatorului, nucleul, corecțiile, configurările, toate mesajele imprimate, fișierul dde jurnal; verificați fișierul syslog pentru orice informații conexe.

Recuperare mai rapidă, gestionarea semnalelor.

mkreiserfs(8), reiserfstune(8) resize_reiserfs(8), debugreiserfs(8),

Traducerea în limba română a acestui manual a fost făcută de Remus-Gabriel Chelu <remusgabriel.chelu@disroot.org>

Această traducere este documentație gratuită; citiți Licența publică generală GNU Versiunea 3 sau o versiune ulterioară cu privire la condiții privind drepturile de autor. NU se asumă NICIO RESPONSABILITATE.

Dacă găsiți erori în traducerea acestui manual, vă rugăm să trimiteți un e-mail la translation-team-ro@lists.sourceforge.net.

ianuarie 2009 Reiserfsprogs-3.6.27