MEV(1) General Commands Manual MEV(1)

mev - un program pentru a raporta evenimentele mouse-ului

mev [ opțiuni ]

Programul «mev» face parte din pachetul „gpm”. Informațiile de mai jos sunt extrase din fișierul „texinfo”, care este sursa preferată de informații.

Programul «mev» este modelat după «xev». Acesta afișează la ieșirea standard (stdout) evenimentele pe care le primește de la consola mouse-ului.

Comportamentul implicit al «mev» este de a obține orice, dar se pot utiliza opțiuni în linia de comandă pentru a defini diferitele câmpuri din structura Gpm_Connect, pentru a personaliza comportamentul programului. Folosesc «mev» pentru a gestiona evenimentele mouse-ului către Emacs.

Opțiunile din linia de comandă pentru «mev» sunt următoarele:

Selectează o consolă virtuală de la care să obțină evenimente. Aceasta este destinată a fi utilizată pentru depanare.
Alege o mască implicită. În mod implicit, serverul primește orice eveniment care nu aparține măștii de evenimente. Masca poate fi furnizată fie sub forma unui număr zecimal, fie sub forma unui șir simbolic.
Alege masca evenimentului. În mod implicit, se primește orice eveniment. Masca poate fi furnizată fie sub forma unui număr zecimal, fie sub forma unui șir simbolic.
Intră în modul emacs. În modul emacs, evenimentele sunt raportate sub formă de forme lisp și nu de numere. Acesta este formatul utilizat de pachetul t-mouse din emacs.
Încadrează evenimentele în interiorul ecranului înainte de a le raporta. Această opțiune reamenajează evenimentele de tragere, cărora li se permite să iasă din marginea ecranului.
Interactiv. Acceptă intrări de la intrarea standard pentru a modifica parametrii de conectare.
Alege masca modificatoare minimă. Orice eveniment cu mai puțini modificatori nu va fi raportat la «mev». Valoarea implicită este 0. Masca trebuie furnizată fie ca număr zecimal, fie ca șir simbolic.
Alege masca modificatoare maximă. Orice eveniment cu un modificator mai mare decât cel specificat nu va fi raportat la «mev». Valoarea implicită este  ~0, adică se primesc toate evenimentele. Masca trebuie să fie furnizată fie ca număr zecimal, fie ca șir simbolic.
Solicită să se deseneze indicatorul în timpul tragerii. Această opțiune este utilizată de emacs pentru a evita invocarea ioctl() din codul lisp.

În cazul în care argumentele nu sunt numere întregi zecimale, acestea sunt considerate liste de caractere alfanumerice, separate de un singur caracter nealfanumeric. Eu folosesc virgula (,), dar oricare dintre ele este suficient.

Numele permise pentru evenimente sunt: „move” deplasare, „drag” tragere, „down” jos sau „press” apăsare, „up” sus sau „release” eliberare, „motion” mișcare (care este atât deplasare, cât și tragere) și „hard”.

Numele permise pentru modificatori sunt „shift”, „leftAlt” Alt-stânga, „rightAlt” Alt-dreapta, „anyAlt” (unul sau altul), „control”.

Atunci când se specifică opțiunea „-i”, «mev» privește intrarea standard ca linii de comandă și nu ca evenimente. Liniile de intrare sunt analizate, iar comenzile „push” și „pop” sunt recunoscute.

Astfel, comanda „push” acceptă opțiunile „-d”, „-e”, „-m” și „-M”, cu același înțeles ca cel descris mai sus. Opțiunile nespecificate păstrează valoarea anterioară, iar măștile rezultate sunt utilizate pentru a redeschide conexiunea cu serverul. Comanda „pop” este utilizată pentru a deschide stiva de conexiuni. Dacă se extrage o stivă goală, programul iese.

Alte comenzi recunoscute sunt „info”, utilizată pentru a returna adâncimea stivei; „quit” pentru a încheia prematur programul; și „snapshot” pentru a obține unele informații de configurare de la server.

Începând cu versiunea 1.16, mev nu mai funcționează în «xterm». Vă rugăm să utilizați programul rmev (furnizat în directorul sample) pentru a urmări evenimentele gpm în xterm sau rxvt. rmev afișează și evenimentele de tastatură, pe lângă cele de mouse.

Alessandro Rubini <rubini@linux.it>
Ian Zimmerman <itz@speakeasy.org>

/dev/gpmctl Soclul utilizat pentru a se conecta la gpm.

 gpm(8)       Serverul mouse-ului.
 gpm-root(1)  Un gestionar pentru evenimentele Control-Mouse.

Fișierul de informații despre «gpm», care oferă informații mai complete și explică cum se poate scrie un client gpm.

Traducerea în limba română a acestui manual a fost făcută de Remus-Gabriel Chelu <remusgabriel.chelu@disroot.org>

Această traducere este documentație gratuită; citiți Licența publică generală GNU Versiunea 3 sau o versiune ulterioară cu privire la condiții privind drepturile de autor. NU se asumă NICIO RESPONSABILITATE.

Dacă găsiți erori în traducerea acestui manual, vă rugăm să trimiteți un e-mail la translation-team-ro@lists.sourceforge.net.

februarie 1995 4th Berkeley Distribution