IFCONFIG(8) Manualul administratorului de sisteme Linux IFCONFIG(8)

ifconfig - configurează o interfață de rețea

ifconfig [-v] [-a] [-s] [interfață]
ifconfig [-v] interfața [aftype] opțiuni | adresa ...

ifconfig este utilizat pentru a configura interfețele de rețea rezidente în nucleu. Se utilizează la pornire pentru a configura interfețele, după cum este necesar. După aceea, este de obicei necesară doar la depanare sau atunci când este nevoie de reglarea sistemului.

Dacă nu se furnizează niciun argument, ifconfig afișează starea interfețelor active în acel moment. Dacă este dat un singur argument interfață, se afișează numai starea interfeței date; dacă este dat un singur argument -a, se afișează starea tuturor interfețelor, chiar și a celor care sunt oprite. În caz contrar, se configurează o interfață.

În cazul în care primul argument după numele interfeței este recunoscut ca fiind numele unei familii de adrese acceptate, familia de adrese respectivă este utilizată pentru decodificarea și afișarea tuturor adreselor de protocol. Familiile de adrese acceptate în prezent includ inet (TCP/IP, implicit), inet6 (IPv6), ax25 (AMPR Packet Radio), ddp (Appletalk Phase 2), ipx (Novell IPX) și netrom (AMPR Packet Radio). Toate numerele furnizate ca părți în notație zecimală punctată IPv4 pot fi zecimale, octale sau hexazecimale, conform specificațiilor din standardul ISO C (adică, un 0x sau 0X de început implică hexazecimal; în caz contrar, un „0” de început implică octal; în caz contrar, numărul este interpretat ca fiind zecimal). Utilizarea numerelor hexazecimale și octale nu este conformă cu RFC și, prin urmare, utilizarea acestora este descurajată.

afișează toate interfețele care sunt disponibile în prezent, chiar dacă sunt oprite
afișează o listă scurtă (ca «netstat -i»)
să prezinte mai multe informații pentru anumite condiții de eroare
Numele interfeței. Acesta este de obicei un nume de controlor urmat de un număr de unitate, de exemplu eth0 pentru prima interfață Ethernet. Dacă nucleul dvs. acceptă interfețe alias, le puteți specifica cu o sintaxă precum eth0:0 pentru primul alias al lui eth0. Le puteți utiliza pentru a atribui mai multe adrese. Pentru a șterge o interfață alias, utilizați ifconfig eth0:0 down. Notă: pentru fiecare domeniu de aplicare (adică aceeași rețea cu combinația adresă/mască de rețea) toate numele de alias sunt șterse, dacă îl ștergeți pe primul (primar).
Acest fanion face ca interfața să fie activată. Este implicit specificat dacă o adresă este atribuită interfeței; puteți suprima acest comportament atunci când utilizați o interfață alias prin adăugarea unui - la alias (de exemplu, eth0:0-). De asemenea, acest comportament este suprimat atunci când se utilizează adresa IPv4 0.0.0.0, deoarece nucleul o va utiliza pentru a șterge implicit interfețele alias.
Acest fanion determină închiderea controlorului pentru această interfață.
[-]arp
Activează sau dezactivează utilizarea protocolului ARP pe această interfață.
[-]promisc
Activează sau dezactivează modul promiscuu al interfeței. Dacă este selectat, toate pachetele din rețea vor fi primite de către interfață.
[-]allmulti
Activează sau dezactivează modul all-multicast. Dacă este selectat, toate pachetele multicast din rețea vor fi recepționate de către interfață.
Acest parametru stabilește unitatea maximă de transfer (MTU) a unei interfețe.
Stabilește adresa IP la distanță pentru o legătură punct-la-punct (cum ar fi PPP). Acest cuvânt cheie este acum depășit; utilizați în schimb cuvântul cheie pointopoint.
Stabilește masca de rețea IP pentru această interfață. Această valoare este implicită la masca de rețea obișnuită de clasă A, B sau C (așa cum rezultă din adresa IP a interfeței), dar poate fi stabilită la orice valoare.
Adaugă o adresă IPv6 la o interfață.
Elimină o adresă IPv6 de pe o interfață.
Creează un nou dispozitiv SIT (IPv6-in-IPv4), care realizează un tunel către destinația dată.
Stabilește linia de întrerupere utilizată de acest dispozitiv. Nu toate dispozitivele își pot modifica dinamic valoarea IRQ.
Stabilește adresa de pornire în spațiul I/O pentru acest dispozitiv.
Stabilește adresa de pornire pentru memoria partajată utilizată de acest dispozitiv. Doar câteva dispozitive au nevoie de acest lucru.
Stabilește portul fizic sau tipul de mediu care urmează să fie utilizat de dispozitiv. Nu toate dispozitivele pot modifica acest parametru, iar cele care pot variază în ceea ce privește valorile pe care le acceptă. Valorile tipice pentru tip sunt 10base2 (Ethernet subțire), 10baseT (Ethernet 10Mbps cu perechi torsadate), AUI (transceiver extern) și așa mai departe. Tipul special de suport auto poate fi utilizat pentru a indica controlorului să detecteze automat suportul. Din nou, nu toți controlorii pot face acest lucru.
[-]broadcast [adresa]
Dacă se dă argumentul adresă, stabilește adresa de difuzare a protocolului pentru această interfață. În caz contrar, activează (sau dezactivează) fanionul IFF_BROADCAST pentru această interfață.
[-]pointopoint [adresa]
Acest cuvânt cheie activează modul punct-la-punct al unei interfețe, ceea ce înseamnă că este o legătură directă între două mașini pe care nu o ascultă nimeni altcineva.
Dacă este dat și argumentul adresă, stabilește adresa de protocol a celeilalte părți a legăturii, la fel ca și cuvântul cheie învechit dstaddr. În caz contrar, activează sau dezactivează fanionul IFF_POINTOPOINT pentru interfață.
Stabilește adresa hardware a acestei interfețe, în cazul în care controlorul de dispozitiv acceptă această operație. Cuvântul cheie trebuie să fie urmat de numele clasei hardware și de echivalentul ASCII imprimabil al adresei hardware. Clasele hardware suportate în prezent includ ether (Ethernet), ax25 (AMPR AX.25), ARCnet și netrom (AMPR NET/ROM).
Stabilește steagul de multidifuzare pe interfață. În mod normal, acest lucru nu ar trebui să fie necesar, deoarece controlorii activează ei înșiși fanionul în mod corect.
Adresa IP care urmează să fie atribuită acestei interfețe.
Stabilește lungimea cozii de transmisie a dispozitivului. Este util să stabiliți această valoare la valori mici pentru dispozitivele mai lente cu o latență mare (legături modem, ISDN) pentru a preveni ca transferurile rapide în masă să perturbe prea mult traficul interactiv, cum ar fi telnet.
Schimbă numele acestei interfețe în nume-nou. Interfața trebuie mai întâi să fie închisă.

Începând cu versiunea 2.2 a nucleului, nu mai există statistici explicite de interfață pentru interfețele alias. Statisticile afișate pentru adresa originală sunt partajate cu toate adresele alias de pe același dispozitiv. Dacă doriți statistici pentru fiecare adresă în parte, trebuie să adăugați reguli explicite de contorizare pentru adresa respectivă, utilizând comanda iptables(8).

Începând cu net-tools 1.60-4, «ifconfig» afișează contoare de octeți și contoare lizibile de către om cu unități IEC 60027-2. Astfel, 1 Kio reprezintă 2^10 octeți. Rețineți, numerele sunt trunchiate la o zecimală (ceea ce poate fi o eroare destul de mare dacă luați în considerare că 0,1 Pio este 112.589.990.684.262 octeți :)

Probleme de întrerupere cu controlorii de dispozitive Ethernet eșuează cu EAGAIN (SIOCSIIFLAGS: Resurse temporar indisponibile), cel mai probabil este vorba de un conflict de întreruperi. Consultați http://www.scyld.com/expert/irq-conflict.html pentru mai multe informații.

/proc/net/dev
/proc/net/if_inet6

«ifconfig» utilizează metoda de acces ioctl pentru a obține informații complete despre adresă, care limitează adresele hardware la 8 octeți. Deoarece adresa hardware Infiniband are 20 de octeți, doar primii 8 octeți sunt afișați corect. Vă rugăm să folosiți comanda ip link din pachetul iproute2 pentru a afișa informații despre nivelul de legătură, inclusiv adresa hardware.

În timp ce adresele appletalk DDP și IPX vor fi afișate, acestea nu pot fi modificate prin această comandă.

route(8), netstat(8), arp(8), rarp(8), iptables(8), ifup(8), interfaces(5)
http://physics.nist.gov/cuu/Units/binary.html - Prefixes for binary multiples

Fred N. van Kempen, <waltje@uwalt.nl.mugnet.org>
Alan Cox, <Alan.Cox@linux.org>
Phil Blundell, <Philip.Blundell@pobox.com>
Andi Kleen
Bernd Eckenfels, <net-tools@lina.inka.de>

Traducerea în limba română a acestui manual a fost făcută de Remus-Gabriel Chelu <remusgabriel.chelu@disroot.org>

Această traducere este documentație gratuită; citiți Licența publică generală GNU Versiunea 3 sau o versiune ulterioară cu privire la condiții privind drepturile de autor. NU se asumă NICIO RESPONSABILITATE.

Dacă găsiți erori în traducerea acestui manual, vă rugăm să trimiteți un e-mail la translation-team-ro@lists.sourceforge.net.

3 octombrie 2008 net-tools