sane-umax_pp(5) SANE: „Scanner Access Now Easy” sane-umax_pp(5)

sane-umax_pp - controlor SANE pentru scanerele plate cu port paralel Umax Astra

Biblioteca sane-umax_pp implementează un controlor SANE (Scanner Access Now Easy) care oferă acces la scanerele plate cu port paralel Umax. Următoarele scanere funcționează cu acest controlor:

Model:
--------------------
Astra 610P
Astra 1220P
HP3200C
Astra 1600P
Astra 2000P
Genius ColorPage-Life Pro

Acest controlor gestionează rezoluții de scanare 75x75, 150x150, 300x300, 600x600 și 600x1200 pentru 1220P/1600P/2000P dpi și 75x75, 150x150, 300x300 și 300x600 pentru 610P. În ceea ce privește nivelurile de culoare și de gri, există un mod software lineart.

Modelele din noua generație au în comun o versiune mai nouă a ASIC 610P încorporată într-un cip EPAT. Doar părți precum CCD și ADC se schimbă de la unul la altul. Chiar toate raportează că sunt UMAX Astra 1220P prin IEEE1284. Nu există o metodă software pentru a le recunoaște corect. Sub Windows, modelul este stabilit de controlorul instalat, indiferent de hardware.

Versiunea actuală a controlorului utilizează doar modul EPP sau ECP pentru a comunica cu scanerul. Modul PS/2 nu este implementat. 610P utilizează doar SPP. Se recomandă să configurați portul paralel pentru EPP în BIOS cu versiunea actuală a acestui controlor. Puteți să îl lăsați la ECP sau ECP+EPP, dar în acest caz este posibil să nu folosiți ppdev, ci doar accesul direct la hardware dacă trebuie să folosiți ECP. ECPEPP va funcționa numai dacă folosiți un nucleu 2.4 sau 2.6 cu suport pentru dispozitive de caractere ppdev.

Acest controlor acceptă partajarea parport doar dacă aveți un nucleu cu suport ppdev.

Rețineți că, dacă nu utilizați dispozitivul de caractere ppdev, controlorul trebuie să ruleze ca root. Pentru a permite accesul utilizatorului la scaner, rulați controlorul prin interfața de rețea (a se vedea saned(8) și sane-net(5)). O soluție mai relaxată (din punct de vedere al securității) este adăugarea bitului suid la programul de interfață (a se vedea chmod(1)). Controlorul renunță la privilegiile de root imediat ce poate, imediat după ce obține acces direct la porturile In/Ieș, ceea ce diminuează riscurile de a fi root.

Acest controlor așteaptă nume de dispozitive de forma:

port valoare

Unde valoare este:

detectează automat toate porturile paralele și le sondează pentru scaner
detectează automat toate porturile paralele și le sondează pentru scaner, dar nu încearcă accesul hardware direct.
/dev/ppi0
utilizează dispozitivul *BSD ppi, în funcție de numărul de porturi paralele disponibile, trebuie să utilizați /dev/ppi1, /dev/ppi2, ...
/dev/parport0
utilizează dispozitivul Linux ppdev, în funcție de numărul de porturi paralele disponibile, trebuie să folosiți /dev/parport1, /dev/parport2, ...
0x378
efectuează accesul direct la hardware la adresa dată. Valorile uzuale sunt 0x378, 0x278, 0x3BC. În acest caz, trebuie să rulați controlorul ca root (*BSD și Linux), sau cu "IOPL=yes" pe OS/2.

NOTĂ: în toate cazurile, trebuie să aveți suficiente privilegii pentru a avea acces la dispozitivul sau adresa aleasă. În funcție de configurările de securitate, este posibil ca dispozitivele să nu fie disponibile pentru toți utilizatorii. Trebuie să modificați permisiunile pentru dispozitivele /dev/ppi* sau /dev/parport*.
Puteți redenumi orice dispozitiv cu ajutorul opțiunilor:

name nume-dispozitiv
model model
vendor fabricant

Aceste opțiuni se aplică ultimei opțiuni de port.

Asigurați-vă că editați umax_pp.conf înainte de a utiliza controlorul.

Conținutul fișierului umax_pp.conf este o listă de opțiuni și nume de dispozitive care corespund scanerelor Umax. Liniile goale și liniile care încep cu un simbol hash (#) sunt ignorate.

Cele opt opțiuni acceptate sunt red-gain, green-gain, blue-gain, red-offset, green-offset, blue-offset, astra și buffer.

Opțiunile red-gain, green-gain și blue-gain vă permit să reglați sensibilitatea scanerului pentru culoarea respectivă. Valorile variază de la 0 (cel mai mic câștig) la 15 (cel mai mare). Dacă opțiunea avansată „Gain” (câștig) nu este bifată în interfață, controlorul face calibrarea automată a câștigului și nu utilizează valorile furnizate de utilizator.

Opțiunile red-offset, green-offset și blue-offset vă permit să ajustați decalajul scanerului pentru culoarea dată. Valorile variază de la 0 (cel mai mic decalaj) la 15 (cel mai mare).

Opțiunea astra vă permite să schimbați modelul scanerului. Actuala detecție automată se bazează pe efectele secundare asupra scanării atunci când se utilizează setul de comenzi 1220P pe alte modele, astfel încât este posibil să eșueze în cazul unei combinații hardware necunoscute. Valorile valide sunt 610, 1220, 1600 și 2000. Este utilă numai atunci când detecția automată nu reușește să detecteze corect modelul scanerului dvs. Dacă scanerul dvs. funcționează corect, dar este raportat greșit, lăsați să fie așa. Singurul caz valabil pentru a schimba modelul este atunci când scanerul dumneavoastră produce scanări „negre” sau „inversate”. În acest caz, puteți pune modelul. Fiți conștient de faptul că aceasta va împiedica autodetecția modelului de scaner.

Opțiunea buffer vă permite să modificați dimensiunea memoriei tampon de scanare. Dimensiunea trebuie specificată în octeți. Valoarea implicită este de 2 megaocteți. Scăderea acestei valori va îmbunătăți fluiditatea barei de progres din interfață, dar va bloca scanarea mai des.

/etc/sane.d/umax_pp.conf
Fișierul de configurare al controlorului (a se vedea, de asemenea, descrierea SANE_CONFIG_DIR de mai jos).
/usr/lib/sane/libsane-umax_pp.a
Biblioteca statică care implementează acest controlor.
/usr/lib/sane/libsane-umax_pp.so
Biblioteca partajată care implementează acest controlor (prezentă pe sistemele care acceptă încărcare dinamică).

Această variabilă de mediu specifică lista de directoare care pot conține fișierul de configurare. Pe sistemele *NIX, directoarele sunt separate prin două puncte („:”), în cazul sistemelor OS/2, ele sunt separate prin punct și virgulă („;”). Dacă această variabilă nu este definită, fișierul de configurare este căutat în două directoare implicite: mai întâi, în directorul de lucru curent („.”) și apoi în /etc/sane.d. Dacă valoarea variabilei de mediu se termină cu caracterul separator de directoare, atunci directoarele implicite sunt căutate după directoarele specificate explicit. De exemplu, dacă se definește SANE_CONFIG_DIR la „/tmp/config:”, se vor căuta (în această ordine) directoarele tmp/config, . și /etc/sane.d.
Dacă biblioteca a fost compilată cu suportul de depanare activat, această variabilă de mediu controlează nivelul de depanare pentru acest controlor. De exemplu, o valoare de 128 solicită imprimarea tuturor datelor de depanare. Nivelurile mai mici reduc volumul de informații.
nivel   ieșirea de depanare
------- ------------------------------
 0       nimic
 1       erori
 2       avertismente și erori minore
 3       informații suplimentare
 4       informații de depanare
 5       fluxul de cod (nu este încă acceptat)
 6       informații speciale de depanare
Această variabilă stabilește nivelul de depanare pentru interfața SANE pentru Umax ASIC. Rețineți că activarea acestei variabile vă va umple terminalul cu câteva milioane de linii de ieșire de depanare.
nivel    ieșirea de depanare
------- -------------------------------
 0       nimic
 1       erori
 8       blocuri de comenzi
 16      fluxul de cod detaliat
 32      afișarea fișierelor de date
 255     toate de mai sus

sane(7), sane-net(5), saned(8)

http://umax1220p.sourceforge.net/

Stéphane Voltz <stef.dev@free.fr>

Suportul pentru 610P a fost posibil datorită unei donații de hardware din partea lui William Stuart.

Dacă ceva nu funcționează, vă rog să mă contactați. Dar am nevoie de câteva informații despre scanerul dvs. pentru a vă putea ajuta...

Rulați scanimage -V pentru a determina acest lucru
Rulați SANE_DEBUG_UMAX_PP=255 scanimage -L 2>log ca root. Dacă nu obțineți nicio ieșire de la controlorul sane-umax_pp, asigurați-vă că o linie „umax_pp” este inclusă în fișierul /etc/sane.d/dll.conf. Dacă scanerul dvs. nu este detectat, asigurați-vă că ați definit adresa corectă a portului sau dispozitivul corect în fișierul umax_pp.conf.
de asemenea, o informație demnă de luat în seamă. Vă rugăm să includeți, de asemenea, rezoluția optică și tipul de lampă a scanerului dumneavoastră, ambele pot fi găsite în manualul scanerului dumneavoastră.
dacă aveți comentarii cu privire la documentație (ce se poate îmbunătăți) sau dacă credeți că ar trebui să știu ceva, vă rugăm să le includeți.

Traducerea în limba română a acestui manual a fost făcută de Remus-Gabriel Chelu <remusgabriel.chelu@disroot.org>

Această traducere este documentație gratuită; citiți Licența publică generală GNU Versiunea 3 sau o versiune ulterioară cu privire la condiții privind drepturile de autor. NU se asumă NICIO RESPONSABILITATE.

Dacă găsiți erori în traducerea acestui manual, vă rugăm să trimiteți un e-mail la translation-team-ro@lists.sourceforge.net.

14 iulie 2008