sane-hp(5) SANE: „Scanner Access Now Easy” sane-hp(5)

sane-hp - controlor SANE pentru scanerele HP ScanJet

Biblioteca sane-hp implementează un controlor SANE (Scanner Access Now Easy) care oferă acces la scanerele HP ScanJet care acceptă SCL (Scanner Control Language by HP). Se știe că următoarele scannere funcționează pozitiv cu acest controlor:

Model:         Id produs:      Interfață:
----------     -----------     ----------
ScanJet Plus   C9195A          HP Parallel Interface Card
ScanJet IIc    C1750A 3226     SCSI
ScanJet IIcx   C2500A 3332     SCSI
ScanJet IIp    C1790A          SCSI
ScanJet 3C     C2520A 3503     SCSI
ScanJet 3P     C2570A 3406     SCSI
ScanJet 4C     C2520A          SCSI
ScanJet 4P     C1130A 3540     SCSI
ScanJet 4100C  C6290A          USB
ScanJet 5P     C5110A          SCSI
ScanJet 5100C  C5190A          parallel port
ScanJet 5200C  C7190A 3846     parallel port/USB
ScanJet 6100C  C2520A 3644     SCSI
ScanJet 6200C  C6270A 3828     SCSI/USB
ScanJet 6250C  C6270A 3828     SCSI/USB
ScanJet 6300C  C7670A          SCSI/USB
ScanJet 6350C  C7670A          SCSI/USB
ScanJet 6390C  C7670A          SCSI/USB
PhotoSmart     C5100A R029,R030,R032    SCSI

Suportul pentru modelele 5100C/5200C conectate la portul paralel necesită controlorul ppSCSI disponibil la http://cyberelk.net/tim/parport/ppscsi.html și http://penguin-breeder.org/kernel/download/.

Suportul pentru modelele 5200C/62X0C/63X0C conectate la USB necesită libusb. Consultați sane-usb(5) pentru mai multe detalii.

Controlorul sane-hp nu mai acceptă perifericele multifuncționale OfficeJet. Pentru aceste dispozitive, utilizați pachetele externe „hplip” disponibile la: https://developers.hp.com/hp-linux-imaging-and-printing/. Pentru informații despre controlorul hpoj anterior, consultați: http://hpoj.sourceforge.net/.

Deoarece Hewlett-Packard nu mai produce scanere care acceptă SCL (în afară de OfficeJets), lista de mai sus a scanerelor acceptate este completă. Alte scannere HP nu sunt acceptate de controlorul sane-hp, dar ar putea fi acceptate de un alt controlor. Consultați http://www.sane-project.org/. De asemenea, puteți urmări lista de discuții sane-devel la http://www.sane-project.org/mailing-lists.html.

Mai multe detalii despre controlorul hp pot fi găsite pe pagina sa din internet http://web.archive.org/web/20070206115546/http://www.kirchgessner.net/sane.html.

Acest controlor așteaptă nume de dispozitive de forma:

special

Unde special este numele rutei UNIX pentru dispozitivul special care corespunde scanerului. În cazul scanerelor SCSI, numele dispozitivului special trebuie să fie un dispozitiv SCSI generic sau o legătură simbolică către un astfel de dispozitiv. În Linux, un astfel de nume de dispozitiv poate fi /dev/sga sau /dev/sg2, de exemplu. În cazul în care numele dispozitivului special conține „usb”, „uscanner” sau „ugen”, se presupune că scanerul este conectat prin USB. Pentru HP ScanJet Plus, numele dispozitivului special trebuie să fie dispozitivul care corespunde plăcii de interfață paralelă care a fost livrată împreună cu scanerul. Adică /dev/hpscan. Pentru această placă este necesar un controlor special. Consultați ftp://rvs.ctrl-c.liu.se/pub/wingel/hpscan pentru detalii. Dacă legătura nu funcționează, încercați ftp://sunsite.unc.edu/pub/Linux/kernel/patches/scanners.

Conținutul fișierului hp.conf este o listă de opțiuni și nume de dispozitive care corespund scanerelor HP ScanJet. Liniile goale și liniile care încep cu un simbol hash (#) sunt ignorate. A se vedea sane-scsi(5) și sane-usb(5) pentru detalii despre ceea ce constituie un nume de dispozitiv valid.

Opțiunile specificate înaintea primei linii care conține un nume de dispozitiv sunt cele implicite pentru toate dispozitivele. Opțiunile specificate sub o linie care conține un nume de dispozitiv se aplică doar la cel mai recent dispozitiv menționat.

Opțiunile acceptate sunt connect-scsi, connect-device, enable-image-buffering și dumb-read.

Opțiunea connect-scsi specifică faptul că scanerul este conectat la sistem prin SCSI. Intrarea/ieșirea se realizează cu ajutorul comenzilor SCSI. Aceasta este opțiunea implicită. Dar dacă numele dispozitivului SCSI conține „usb”, „uscanner” sau „ugen”, trebuie specificată opțiunea connect-scsi. În caz contrar, se presupune că scanerul este conectat prin USB.

Opțiunea connect-device specifică faptul că scanerul este conectat la sistem prin intermediul unui dispozitiv special. Intrarea/ieșirea se realizează prin operațiile read()/write() pe dispozitiv. Această opțiune trebuie utilizată pentru HP ScanJet Plus sau pentru scanerele conectate la USB care sunt accesate printr-un dispozitiv numit (de exemplu, /dev/usb/scanner0). Pentru numele dispozitivelor care conțin „usb”, „uscanner” sau „ugen”, nu este necesar să se specifice opțiunea connect-device.

Opțiunea enable-image-buffering stochează imaginea scanată în memorie înainte de a o transmite către frontend. Ar putea fi utilizată în cazul lămpii scanerului care se deplasează înainte/înapoi.

Opțiunea dumb-read poate fi utilizată pentru a rezolva problemele legate de „«Error during device I/O» - Eroare în timpul operației de I/O a dispozitivului”. Aceste probleme pot apărea cu anumite convertoare SCSI-la-USB sau cu anumite plăci Buslogic SCSI. Opțiunea nu trebuie utilizată pentru dispozitivele SCSI care funcționează corect. În caz contrar, pornirea interfețelor și modificarea parametrilor ar putea fi mai lentă.

Un exemplu de fișier de configurare este prezentat mai jos:

/dev/scanner
# acesta este un comentariu
/dev/hpscan
option connect-device

/dev/scanner este de obicei o legătură simbolică către dispozitivul de scanare SCSI real.

/etc/sane.d/hp.conf
Fișierul de configurare al controlorului (a se vedea, de asemenea, descrierea SANE_CONFIG_DIR de mai jos).
/usr/lib/sane/libsane-hp.a
Biblioteca statică care implementează acest controlor.
/usr/lib/sane/libsane-hp.so
Biblioteca partajată care implementează acest controlor (prezentă pe sistemele care acceptă încărcare dinamică).
$HOME/.sane/calib-hp:<device>.dat
Date de calibrare pentru HP PhotoSmart PhotoScanner care sunt recuperate de la scaner după calibrare. Datele sunt încărcate în scaner la pornirea controlorului dacă acesta se află în modul de suport „print media” sau dacă modul de suport este schimbat în „print media”.

Această variabilă de mediu specifică lista de directoare care pot conține fișierul de configurare. Pe sistemele *NIX, directoarele sunt separate prin două puncte („:”), în cazul sistemelor OS/2, ele sunt separate prin punct și virgulă („;”). Dacă această variabilă nu este definită, fișierul de configurare este căutat în două directoare implicite: mai întâi, în directorul de lucru curent („.”) și apoi în /etc/sane.d. Dacă valoarea variabilei de mediu se termină cu caracterul separator de directoare, atunci directoarele implicite sunt căutate după directoarele specificate explicit. De exemplu, dacă se definește SANE_CONFIG_DIR la „/tmp/config:”, se vor căuta (în această ordine) directoarele tmp/config, . și /etc/sane.d.
Dacă biblioteca a fost compilată cu suportul de depanare activat, această variabilă de mediu controlează nivelul de depanare pentru acest controlor. De exemplu, o valoare de 128 solicită imprimarea tuturor datelor de depanare. Nivelurile mai mici reduc volumul de informații.
Utilizată numai pentru OS/2 și împreună cu utilizarea HP PhotoSmart PhotoScanner. Trebuie să fie definită la directorul în care se află directorul .sane. Este utilizată pentru a salva și citi fișierul de calibrare.
Pentru fiecare tip de conexiune (connect-scsi, connect-usb, connect-device) se poate specifica dacă conexiunea cu dispozitivul trebuie să fie menținută deschisă („1”) sau nu („0”). De obicei, conexiunile sunt închise după efectuarea unei operații. Păstrarea conexiunii deschise la dispozitivele SCSI poate duce la erori în timpul operațiilor de In/Ieș ale dispozitivului, atunci când scanerul nu a fost utilizat de ceva timp. În mod implicit, conexiunile USB sunt menținute deschise. Celelalte conexiuni sunt închise.
Specifică numărul de încercări pentru operația de citire înainte de a trimite o eroare EOF. Se acceptă numai pentru dispozitivele non-SCSI. Valoarea implicită: 1 reîncercare. Timpul dintre încercări este de 0,1 secunde.

În modurile „diapozitiv” și „negativ”, rezoluțiile de scanare sunt rotunjite la un multiplu de 300 dpi. Scanerul nu dimensionează corect datele la alte rezoluții. Unele modele mai noi (cod firmware R030 și ulterior) nu acceptă ajustarea nivelului de contrast/intensitate și a gamei de tonuri. Controlorul va simula acest lucru prin software, dar numai pentru gri și culoare pe 24 de biți.
Pentru utilizarea ADF cu xscanimage(1), puneți mai întâi hârtie în ADF și apoi schimbați opțiunea sursă de scanare pe „ADF”. Apăsați „Change document” (Schimbare document) pentru a încărca o foaie. Apoi apăsați «scanare» pentru a începe o scanare. Poate că este suficient să apăsați «scanare» fără „schimbare document”pentru scanări repetate. Utilizarea ferestrei de previzualizare nu este recomandată atunci când lucrați cu ADF. Configurarea unei ferestre pentru a scana din ADF nu este acceptată cu xscanimage(1). Încercați xsane(1).
Unele acțiuni din xscanimage(1) (de exemplu, descărcarea, selectarea suportului, calibrarea) au un efect imediat asupra scanerului fără a începe o scanare. Aceste opțiuni nu pot fi utilizate cu scanimage(1).

Scanerele foto cu versiunea de firmware R030 și mai sus nu au suport firmware pentru tabelul de contrast/luminozitate/gama. În controlorul actual, acesta este simulat prin software pe date pe 24 de biți. Simularea pe 30 de biți ar trebui să dea rezultate mai bune.
Tabelul gamma personalizat nu funcționează.
În afară de ScanJet Plus, care vine cu propria sa placă de interfață paralelă, în prezent sunt acceptate doar HP ScanJet 5100C/5200C. Aceste scanere folosesc un convertor paralel-SCSI intern, care este acceptat de controlorul ppSCSI (a se vedea mai sus).

sane(7), sane-scsi(5), sane-usb(5) scanimage(1), xscanimage(1), scanimage(1)

Controlorul sane-hp a fost scris de Geoffrey T. Dairiki.
Suportul pentru HP PhotoSmart PhotoScanner de Peter Kirchgessner.

Traducerea în limba română a acestui manual a fost făcută de Remus-Gabriel Chelu <remusgabriel.chelu@disroot.org>

Această traducere este documentație gratuită; citiți Licența publică generală GNU Versiunea 3 sau o versiune ulterioară cu privire la condiții privind drepturile de autor. NU se asumă NICIO RESPONSABILITATE.

Dacă găsiți erori în traducerea acestui manual, vă rugăm să trimiteți un e-mail la translation-team-ro@lists.sourceforge.net.

13 iulie 2008