mformat(1) General Commands Manual mformat(1)

mformat - adaugă un sistem de fișiere MSDOS pe o dischetă formatată la nivel scăzut

Această pagină de manual a fost generată automat din documentația „texinfo” a «mtools» și este posibil să nu fie în întregime exactă sau completă. Pentru detalii, consultați sfârșitul acestei pagini de manual.

Comanda mformat este utilizată pentru a adăuga un sistem de fișiere MS-DOS pe o dischetă formatată la nivel scăzut. Sintaxa sa este:

mformat [-t cilindrii|-T total_sectoare] [-h capete] [-s sectoare]
 [-f dimensiune] [-1] [-4] [-8]
 [-v etichetă-volum]
 [-F] [-S sizecode]
 [-M dimensiune-sector-software]
 [-N număr-serie] [-a]
 [-C] [-H sectoare-ascunse] [-I fsVersion]
 [-r sectoare-rădăcină] [-L lungime-fat]
 [-B sector-pornire] [-k]
 [-m descriptor-media]
 [-K copie_rezervă-pornire]
 [-R nr-sectoare-rezervate]
 [-c clusters-per-sector]
 [-d copii-fat]
 [-X] [-2 sectoare-pe-pista_0] [-3]
 [-0 rata-pe-pista_0] [-A rata-pe-alte-piste]
 unitatea:

mformat adaugă un sistem minim de fișiere MS-DOS (sectorul de pornire, FAT și directorul rădăcină) la o dischetă care a fost deja formatată cu un format Unix de nivel scăzut.

Sunt acceptate următoarele opțiuni: (Este posibil ca opțiunile S, 2, 1 și M să nu existe dacă această copie a mtools a fost compilată fără opțiunea USE_2M)

Următoarele opțiuni sunt identice cu cele ale comenzii format din MS-DOS:

Specifică eticheta volumului. O etichetă de volum identifică discul și poate avea maximum 11 caractere. Dacă omiteți opțiunea „-v”, mformat nu va atribui nicio etichetă discului.
Specifică dimensiunea sistemului de fișiere DOS care trebuie formatat. Doar un anumit număr de dimensiuni predefinite sunt acceptate de acest indicator; pentru celelalte, utilizați indicatoarele -h/-t/-s. Sunt acceptate următoarele dimensiuni:
160 
160K, pe o singură față, 8 sectoare pe pistă, 40 de cilindri (pentru 5 1/4 DD)
180 
160K, pe o singură față, 9 sectoare pe pistă, 40 de cilindri (pentru 5 1/4 DD)
320 
320K, pe ambele fețe, 8 sectoare pe pistă, 40 de cilindri (pentru 5 1/4 DD)
360 
360K, pe ambele fețe, 9 sectoare pe pistă, 40 de cilindri (pentru 5 1/4 DD)
720 
720K, pe ambele fețe, 9 sectoare pe pistă, 80 de cilindri (pentru 3 1/2 DD)
1200 
1200K, pe ambele fețe, 15 sectoare pe pistă, 80 de cilindri (pentru 5 1/4 HD)
1440 
1440K, pe ambele fețe, 18 sectoare pe pistă, 80 de cilindri (pentru 3 1/2 HD)
2880 
2880K, pe ambele fețe, 36 de sectoare pe pistă, 80 de cilindri (pentru 3 1/2 ED)
Specifică numărul de piste de pe disc.
Specifică numărul total de sectoare de pe disc. Se poate specifica doar una dintre aceste 2 opțiuni (piste sau total sectoare).
Numărul de capete (fețe).
Specifică numărul de sectoare pe pistă. Dacă se indică opțiunea 2m, numărul de sectoare echivalente de 512 octeți pe piste generice (adică nu capul 0, pista 0). Dacă nu se indică opțiunea 2m, numărul de sectoare fizice pe pistă (care poate fi mai mare de 512 octeți).
1 
Formatează o singură față (echivalent cu -h 1)
4 
Formatează un disc cu două fețe de 360K (echivalent cu -f 360). Atunci când este utilizat împreună cu opțiunea 1, acest comutator formatează un disc de 180K.
8 
Formatează un disc cu 8 sectoare pe pistă.

Opțiunile q, u și b din formatul MS-DOS nu sunt acceptate, iar s are o semnificație diferită.

Următoarele opțiuni sunt specifice pentru mtools:

Formatează partiția ca FAT32.
Codul de dimensiune. Dimensiunea sectorului este 2 ^ (sizecode + 7).
formatează discul ca un disc XDF. Pentru mai multe detalii, consultați secțiunea XDF. Discul trebuie mai întâi să fie formatat la nivel inferior cu ajutorul utilitarului xdfcopy inclus în pachetul fdutils. Discurile XDF sunt utilizate, de exemplu, pentru discurile de instalare OS/2.
2 
format 2m. Parametrul acestei opțiuni descrie numărul de sectoare de pe pista 0, capul 0. Această opțiune este recomandată pentru sectoare mai mari decât cele normale.
3 
nu utilizează un format de 2 m, chiar dacă geometria curentă a discului este o geometrie de 2 m.
0 
Rata de transfer de date pe pista 0
Rata de transfer de date pe alte piste decât 0
dimensiunea sectorului software. Acest parametru descrie dimensiunea sectorului în octeți utilizată de sistemul de fișiere MS-DOS. În mod implicit, este dimensiunea sectorului fizic.
Utilizează numărul de serie solicitat, în loc să genereze unul automat
Dacă se dă această opțiune, se generează un număr de serie de tip Atari. Atari își stochează numărul de serie în eticheta OEM.
creează fișierul imagine a discului pentru a instala sistemul de fișiere MS-DOS pe acesta. Evident, acest lucru este inutil pe dispozitive fizice, cum ar fi dischete și partiții de disc dur, dar este interesant pentru fișierele imagine.
numărul de sectoare ascunse. Acest parametru este util pentru formatarea partițiilor de pe discul dur, care nu sunt aliniate la limitele pistei (de exemplu, primul cap al primei piste nu aparține partiției, dar conține o tabelă de partiții). În acest caz, numărul de sectoare ascunse este, în general, numărul de sectoare pe cilindru. Acest lucru nu a fost testat.
Stabilește id-ul fsVersion la formatarea unei unități FAT32. Pentru a afla acest lucru, rulați minfo pe o unitate FAT32 existentă și trimiteți-mi un e-mail cu privire la aceasta, astfel încât să pot include valoarea corectă în versiunile viitoare ale mtools.
Stabilește dimensiunea unui cluster (în sectoare). Dacă această dimensiune a clusterului ar genera un FAT prea mare pentru numărul de biți, mtools mărește automat dimensiunea clusterului, până când FAT este suficient de mic. Dacă nu este specificată în mod explicit dimensiunea clusterului, mtools utilizează o valoare implicită, așa cum este descrisă în secțiunea „Numărul de sectoare pe cluster” de mai jos.
Stabilește numărul de copii FAT. Valoarea implicită este 2. Această configurare poate fi, de asemenea, specificată cu ajutorul variabilei de mediu MTOOLS_NFATS.
Stabilește dimensiunea directorului rădăcină (în sectoare). Se aplică numai la FAT de 12 și 16 biți. Această configurare poate fi, de asemenea, specificată cu ajutorul variabilei de mediu MTOOLS_DIR_LEN.
Stabilește lungimea FAT.
Utilizează sectorul de pornire stocat în fișierul sau dispozitivul dat, în loc să folosească sectorul propriu. Doar câmpurile de geometrie sunt actualizate pentru a corespunde parametrilor discurilor țintă.
Păstrează pe cât posibil sectorul de pornire existent. Doar câmpurile de geometrie și alte date similare ale sistemului de fișiere sunt actualizate pentru a se potrivi cu parametrii discurilor țintă.
Stabilește numărul sectorului în care ar trebui să fie stocată copia de rezervă a sectorului de pornire (relevant numai pentru FAT32).
Stabilește numărul de sectoare rezervate pentru acest sistem de fișiere. Acesta trebuie să fie de cel puțin 1 pentru discurile non-FAT32 și de cel puțin 3 pentru discurile FAT (pentru a găzdui sectorul de pornire, sectorul de informații și sectorul de pornire de rezervă).
Utilizează un octet descriptor de suport non-standard pentru acest disc. Descriptorul de suport este stocat la poziția 21 din sectorul de pornire și ca prim octet în fiecare copie FAT. Utilizarea acestei opțiuni poate deruta DOS sau o versiune mai veche a mtools și poate face discul ilizibil. Folosiți această opțiune numai dacă știți ce faceți.
Utilizați un număr de disc bios non-standard pentru acest disc. În mod implicit, numărul discului bios este dedus din descriptorul de suport: 0x80 pentru descriptorul de suport 0xf8 sau 0x00 în caz contrar.

Pentru a formata o dischetă la o altă densitate decât cea implicită, trebuie să furnizați (cel puțin) acei parametri din linia de comandă care sunt diferiți de cei impliciți.

mformat returnează 0 în caz de succes sau 1 în caz de eșec.

Nu înregistrează informații despre blocurile defectuoase în Fat, utilizați mbadblocks pentru asta.

În cazul în care utilizatorul nu indică dimensiunea clusterului, mformat calculează o valoare implicită pentru aceasta.

Pentru FAT32, se utilizează următorul tabel pentru a determina numărul de sectoare pe cluster, în funcție de numărul total de sectoare din sistemul de fișiere.

mai mult de 32*1024*1024*1024*2: 64 de sectoare
între 16*1024*1024*1024*2 și 32*1024*1024*1024*2: 32 de sectoare
între 8*1024*1024*2 și 16*1024*1024*2: 16 sectoare
între 260*1024*2 și 81024*1024*2: 1 sectoare

Acest lucru este derivat din informațiile de la pagina 20 a documentului Microsoft fatgen103, care poate fi găsit în prezent la următoarea adresă:

https://staff.washington.edu/dittrich/misc/fatgen103.pdf

Pentru FAT12 și FAT16, mformat utilizează o abordare iterativă, în care începe cu o valoare stabilită, pe care o dublează până când reușește să umple discul folosind dimensiunea clusterului respectiv și un număr de clustere mai mic decât cel maxim permis.

Valoarea inițială este 1 pentru discurile cu un cap sau mai puțin de 2000 de sectoare și 2 pentru discurile cu mai mult de un cap și mai mult de 2000 de sectoare.

Numărul de sectoare pe cluster nu poate depăși 128.

Documentația texinfo de Mtools

Această pagină de manual a fost generată automat din documentația texinfo a „mtools”. Cu toate acestea, acest proces este doar aproximativ, iar unele elemente, cum ar fi referințele încrucișate, notele de subsol și indicii, se pierd în acest proces de conversie. Într-adevăr, aceste elemente nu au o reprezentare adecvată în formatul paginii de manual. În plus, nu toate informațiile au fost convertite în versiunea pentru pagina de manual. Prin urmare, vă sfătuiesc cu tărie să folosiți documentul texinfo original. Consultați sfârșitul acestei pagini de manual pentru instrucțiuni privind modul de vizualizare a documentului texinfo.

*   
Pentru a genera o copie imprimabilă din documentul texinfo, executați următoarele comenzi:
  ./configure; make dvi; dvips mtools.dvi

*   
Pentru a genera o copie html, executați:
  ./configure; make html

Un fișier html preconstruit poate fi găsit la adresa `http://www.gnu.org/software/mtools/manual/mtools.html'

*   
Pentru a genera o copie info (care poate fi răsfoită folosind modul info al lui emacs), executați:
  ./configure; make info

Documentul texinfo arată cel mai bine atunci când este imprimat sau în format html. Într-adevăr, în versiunea info, anumite exemple sunt greu de citit din cauza convențiilor de folosire a ghilimelelor utilizate în «info».

Traducerea în limba română a acestui manual a fost făcută de Remus-Gabriel Chelu <remusgabriel.chelu@disroot.org>

Această traducere este documentație gratuită; citiți Licența publică generală GNU Versiunea 3 sau o versiune ulterioară cu privire la condiții privind drepturile de autor. NU se asumă NICIO RESPONSABILITATE.

Dacă găsiți erori în traducerea acestui manual, vă rugăm să trimiteți un e-mail la translation-team-ro@lists.sourceforge.net.

21 martie 2023 mtools-4.0.43