clock(3) Library Functions Manual clock(3)

clock - determină timpul de utilizare a procesorului

Biblioteca C standard (libc, -lc)

#include <time.h>
clock_t clock(void);

Funcția clock() returnează o aproximare a timpului de utilizare a procesorului de către program.

Valoarea returnată este timpul CPU utilizat până în prezent ca clock_t; pentru a obține numărul de secunde utilizate, împărțiți la CLOCKS_PER_SEC. În cazul în care timpul procesorului utilizat nu este disponibil sau valoarea acestuia nu poate fi reprezentată, funcția returnează valoarea (clock_t) -1.

Pentru o explicație a termenilor folosiți în această secțiune, a se vedea attributes(7).

Interfață Atribut Valoare
clock() Siguranța firelor MT-Safe

XSI cere ca CLOCKS_PER_SEC să fie egală cu 1000000 indiferent de rezoluția reală.

În alte câteva implementări, valoarea returnată de clock() include, de asemenea, orele tuturor proceselor-copii a căror stare a fost colectată prin wait(2) (sau un alt apel de tip așteptare). Linux nu include orele proceselor-copii așteptați în valoarea returnată de clock(). Funcția times(2), care returnează în mod explicit informații (separate) despre apelant și copiii săi, poate fi preferabilă.

C11, POSIX.1-2008.

POSIX.1-2001, C89.

În glibc 2.17 și versiunile anterioare, clock() a fost implementat ca să utilizeze times(2). Pentru o mai mare precizie, începând cu glibc 2.18, este implementat ca să utilizeze clock_gettime(2) (folosind ceasul CLOCK_PROCESS_CPUTIME_ID).

Standardul C permite valori arbitrare la începutul programului; pentru a obține o portabilitate maximă, scădeți valoarea returnată în urma unui apel la clock() la începutul programului.

Rețineți că timpul poate reveni la aceeași valoare. Pe un sistem pe 32 de biți în care CLOCKS_PER_SEC este egal cu 1000000, această funcție va returna aceeași valoare aproximativ la fiecare 72 de minute.

clock_gettime(2), getrusage(2), times(2)

Traducerea în limba română a acestui manual a fost făcută de Remus-Gabriel Chelu <remusgabriel.chelu@disroot.org>

Această traducere este documentație gratuită; citiți Licența publică generală GNU Versiunea 3 sau o versiune ulterioară cu privire la condiții privind drepturile de autor. NU se asumă NICIO RESPONSABILITATE.

Dacă găsiți erori în traducerea acestui manual, vă rugăm să trimiteți un e-mail la translation-team-ro@lists.sourceforge.net.

31 octombrie 2023 Pagini de manual de Linux 6.06