clear(1) General Commands Manual clear(1)

clear - șterge ecranul terminalului

clear [-Ttip] [-V] [-x]

clear șterge ecranul terminalului, dacă acest lucru este posibil, inclusiv memoria tampon de derulare înapoi al terminalului (dacă este definită capacitatea extinsă „E3”). clear caută în mediu tipul de terminal dat de variabila de mediu TERM, apoi în baza de date terminfo pentru a determina cum să șteargă ecranul.

clear scrie la ieșirea standard. Puteți redirecționa ieșirea standard către un fișier (care împiedică clear să șterge efectiv ecranul), iar mai târziu rulați «cat fișierul» asupra ecranului, ștergându-l în acel moment.

indică tipul terminalului. În mod normal, această opțiune nu este necesară, deoarece valoarea implicită este preluată din variabila de mediu TERM. Dacă este specificat -T, atunci variabilele shell LINES și COLUMNS vor fi de asemenea ignorate.
raportează versiunea de ncurses care a fost folosită în acest program și iese. Opțiunile sunt următoarele:
nu încearcă să șteargă memoria tampon de derulare înapoi a terminalului folosind capacitatea extinsă „E3”.

O comandă clear a apărut în 2.79BSD din 24 februarie 1979. Mai târziu, aceasta a fost furnizată în ediția a 8-a Unix (1985).

AT&T a adaptat un alt program BSD (tset) pentru a face o nouă comandă (tput) și a folosit-o pentru a înlocui comanda clear cu un script shell care apelează tput clear, de exemplu,


/usr/bin/tput ${1:+-T$1} clear 2> /dev/null exit

În 1989, când Keith Bostic a revizuit comanda BSD tput pentru a o face similară cu AT&T tput, a adăugat un script shell pentru comanda clear:


exec tput clear

Restul scriptului în fiecare caz (versiune) este o notificare privind drepturile de autor.

Comanda „ncurses” clear a început în 1995 prin adaptarea comenzii originale BSD clear (cu «terminfo», desigur).

Extensia E3 a venit mai târziu:

În iunie 1999, xterm a oferit o extensie a secvenței de control standard pentru ștergerea ecranului. În loc să șteargă doar partea vizibilă a ecranului folosind


printf '\033[2J'

se poate șterge derularea înapoi folosind


printf '\033[3J'

Acest lucru este documentat în XTerm Control Sequences ca o caracteristică care provine din xterm.
  • Câțiva alți dezvoltatori de terminale au adoptat funcția, de exemplu, PuTTY în 2006.
  • În aprilie 2011, un dezvoltator Red Hat a trimis o corecție (patch) la nucleul Linux, cu modificările făcute asupra controlorului de consolă pentru a face același lucru. Modificarea Linux, parte a versiunii 3.0, nu a menționat xterm, deși a fost citată în raportul de eroare Red Hat (#683733) care a dus la schimbare.
  • Din nou, câțiva alți dezvoltatori de terminale au adoptat funcția. Dar următorul pas relevant a fost modificarea programului clear în 2013, pentru a include această extensie.
  • În 2013, extensia E3 a fost trecută cu vederea în tput cu parametrul „clear”. Acest lucru a fost abordat în 2016 prin reorganizarea tput pentru a-și împărtăși logica cu clear). și tset.

Nici IEEE Std 1003.1/The Open Group Base Specifications Issue 7 (POSIX.1-2008), nici X/Open Curses Issue 7 nu documentează tset sau reset.

Acesta din urmă documentează tput, care ar putea fi folosit pentru a înlocui acest utilitar fie printr-un script shell, fie printr-un alias (cum ar fi o legătură simbolică) pentru a rula tput drept clear.

tput(1), xterm(1), terminfo(5).

Aceasta descrie ncurses versiunea 6.4 (patch 20230520).

Traducerea în limba română a acestui manual a fost făcută de Remus-Gabriel Chelu <remusgabriel.chelu@disroot.org>

Această traducere este documentație gratuită; citiți Licența publică generală GNU Versiunea 3 sau o versiune ulterioară cu privire la condiții privind drepturile de autor. NU se asumă NICIO RESPONSABILITATE.

Dacă găsiți erori în traducerea acestui manual, vă rugăm să trimiteți un e-mail la translation-team-ro@lists.sourceforge.net.