WRITE(1) Felhasználói parancsok WRITE(1)

write - üzenet küldése másik felhasználónak

write user [ttyname]

A write lehetővé teszi a többi felhasználóval való kommunikációt úgy, hogy az általad beírt sorokat megjeleníti az ő termináljukon.

Amikor elindítod a write parancsot, a felhasználó, akinek írsz, a következő üzenetet kapja:

Message from yourname@yourhost on yourtty at hh:mm ...

Amit ezek után beírsz, az a megadott felhasználó terminálján fog megjelenni. Ha válaszolni akar, neki is el kell indítania a write parancsot.

Ha kész vagy, üsd le a sor vége vagy a megszakító karaktert. A másik felhasználó egy EOF üzenetet fog látni, ami jelzi számára, hogy a társalgásnak vége.

You can prevent people (other than the superuser) from writing to you with the mesg(1) command. Some commands, for example nroff(1) and pr(1), may automatically disallow writing, so that the output they produce isn’t overwritten.

Ha a felhasználó, akinek írni akarsz, több, mint egy terminálon van bejelentkezve, megadhatod a write parancsnak második paraméterként annak a terminálnak a nevét, amelyikre írni akarsz. Ha akarod, a write is választhat egy terminált - azt fogja kiválasztani, amelyik a legkevesebb időt tölti tétlenül. Tehát ha a felhasználó be van jelentkezve a munkahelyén és otthonról is felhívják, az üzenet a megfelelő helyre fog kerülni.

A bevett szokás szerint egy -o a sor végén vagy egy csak ezt tartalmazó sor azt jelzi, hogy a másik fél következik az írásban. Az oo jelentése, hogy az ezt beíró felhasználó be akarja fejezni a beszélgetést.

-h, --help

Display help text and exit.

-V, --version

Print version and exit.

A write parancs az AT&T UNIX 6 verzióban jelent meg.

mesg(1), talk(1), who(1)

For bug reports, use the issue tracker at https://github.com/util-linux/util-linux/issues.

The write command is part of the util-linux package which can be downloaded from Linux Kernel Archive https://www.kernel.org/pub/linux/utils/util-linux/.

A kézikönyv magyar fordítását a Domokos Péter <pdomokos@freemail.c3.hu> készítette.

Ez a fordítás ingyenes dokumentáció; lásd a GNU General Public License 3. Vagy újabb verzióját a szerzői jogi feltételekkel kapcsolatban. Feltételezzük, hogy NEM FELELŐSSÉG.

Ha hibát talál a kézikönyv oldal fordításában, küldje el a e-mail cím: TODO..

2022. május 11 util-linux 2.38.1