mattrib(1) General Commands Manual mattrib(1)

mattrib - modifică fanioanele de atribute ale fișierelor MSDOS

Această pagină de manual a fost generată automat din documentația „texinfo” a «mtools» și este posibil să nu fie în întregime exactă sau completă. Pentru detalii, consultați sfârșitul acestei pagini de manual.

mattrib este utilizat pentru a schimba biții de atribut ai fișierelor MS-DOS. Are următoarea sintaxă:

mattrib [-a|+a] [-h|+h] [-r|+r] [-s|+s] [-/] [-p] [-X] fișier-msdos [ fișiere-msdos ... ]

mattrib adaugă biți de atribut la un fișier MS-DOS (cu operatorul „+” sau elimină biți de atribut (cu operatorul „-”).

mattrib acceptă următorii biți de atribut:

Bit de arhivă. Folosit de unele programe de backup pentru a indica un fișier nou.
Bit numai pentru citire. Utilizat pentru a indica un fișier numai pentru citire. Fișierele cu acest bit activat nu pot fi șterse prin DEL și nici modificate.
Bit de sistem. Utilizat de MS-DOS pentru a indica un fișier al sistemului de operare.
Bit ascuns. Folosit pentru a face ca fișierele să fie ascunse de DIR.

mattrib acceptă următoarele fanioane de linie de comandă:

/ 
Recursiv. Listează în mod recurent atributele fișierelor din subdirectoare.
Concis. Afișează atributele fără spații albe de umplutură. Dacă nu se dă opțiunea "/" și nici fișierul-msdos nu conține un metacaracter (caracter-joker) și există un singur parametru de fișier MS-DOS pe linia de comandă, se afișează doar atributul, nu și numele de fișier. Această opțiune este convenabilă pentru scripturi
Modul de reluare. Emite o serie de comenzi mformat care vor reproduce situația curentă, pornind de la o situație lăsată prin dezarhivarea sistemului de fișiere MS-DOS. Comenzile sunt emise numai pentru valorile atribuitelor care diferă de cele implicite (bitul de arhivare activat pentru fișiere, dezactivat pentru directoare). Această opțiune este destinată a fi utilizată în plus față de tar. Atributul readonly nu este luat în considerare, deoarece «tar» îl poate activa singur.

Documentația texinfo de Mtools

Această pagină de manual a fost generată automat din documentația texinfo a „mtools”. Cu toate acestea, acest proces este doar aproximativ, iar unele elemente, cum ar fi referințele încrucișate, notele de subsol și indicii, se pierd în acest proces de conversie. Într-adevăr, aceste elemente nu au o reprezentare adecvată în formatul paginii de manual. În plus, nu toate informațiile au fost convertite în versiunea pentru pagina de manual. Prin urmare, vă sfătuiesc cu tărie să folosiți documentul texinfo original. Consultați sfârșitul acestei pagini de manual pentru instrucțiuni privind modul de vizualizare a documentului texinfo.

*   
Pentru a genera o copie imprimabilă din documentul texinfo, executați următoarele comenzi:
    ./configure; make dvi; dvips mtools.dvi

*   
Pentru a genera o copie html, executați:
    ./configure; make html

Un fișier html preconstruit poate fi găsit la adresa `http://www.gnu.org/software/mtools/manual/mtools.html'

*   
Pentru a genera o copie info (care poate fi răsfoită folosind modul info al lui emacs), executați:
    ./configure; make info

Documentul texinfo arată cel mai bine atunci când este imprimat sau în format html. Într-adevăr, în versiunea info, anumite exemple sunt greu de citit din cauza convențiilor de folosire a ghilimelelor utilizate în «info».

Traducerea în limba română a acestui manual a fost făcută de Remus-Gabriel Chelu <remusgabriel.chelu@disroot.org>

Această traducere este documentație gratuită; citiți Licența publică generală GNU Versiunea 3 sau o versiune ulterioară cu privire la condiții privind drepturile de autor. NU se asumă NICIO RESPONSABILITATE.

Dacă găsiți erori în traducerea acestui manual, vă rugăm să trimiteți un e-mail la translation-team-ro@lists.sourceforge.net.

21 martie 2023 mtools-4.0.43