hpsa(4) Device Drivers Manual hpsa(4)

hpsa - controlor pentru HP Smart Array SCSI

modprobe hpsa [ hpsa_allow_any=1 ]

hpsa este un controlor SCSI pentru controlorii RAID „HP Smart Array”.

hpsa_allow_any=1: Această opțiune permite controlorului să încerce să opereze pe orice controlor RAID hardware HP Smart Array, chiar dacă acesta nu este cunoscut în mod explicit de către controlor. Acest lucru permite ca hardware-ul mai nou să funcționeze cu controlori mai vechi. De obicei, această opțiune este utilizată pentru a permite instalarea sistemelor de operare de pe suporturi care sunt anterioare controlorului RAID, deși poate fi utilizată și pentru a permite hpsa să gestioneze controlori mai vechi care, în mod normal, ar fi gestionați de către controlorul cciss(4). Aceste plăci mai vechi nu au fost testate și nu sunt compatibile cu hpsa, iar cciss(4) ar trebui să fie utilizat în continuare pentru acestea.

Controlorul hpsa acceptă următoarele plăci Smart Array:

  Smart Array P700M
  Smart Array P212
  Smart Array P410
  Smart Array P410i
  Smart Array P411
  Smart Array P812
  Smart Array P712m
  Smart Array P711m
  StorageWorks P1210m

Începând cu Linux 4.14, sunt acceptate și următoarele plăci Smart Array:

  Smart Array 5300
  Smart Array 5312
  Smart Array 532
  Smart Array 5i
  Smart Array 6400
  Smart Array 6400 EM
  Smart Array 641
  Smart Array 642
  Smart Array 6i
  Smart Array E200
  Smart Array E200i
  Smart Array E200i
  Smart Array E200i
  Smart Array E200i
  Smart Array E500
  Smart Array P400
  Smart Array P400i
  Smart Array P600
  Smart Array P700m
  Smart Array P800

Pentru a configura controlorii HP Smart Array, utilizați instrumentul de configurare HP Array (fie hpacuxe(8) sau hpacucli(8)) sau instrumentul de configurare offline bazat pe ROM (ORCA) rulat din ROM-ul opțional al Smart Array în momentul pornirii.

Unitățile logice sunt accesate prin intermediul controlorului de discuri SCSI (sd(4)), unitățile de bandă prin intermediul controlorului de bandă SCSI (st(4)) și controlorul RAID prin intermediul controlorului generic SCSI (sg(4)), cu noduri de dispozitiv denumite /dev/sd*, /dev/st* și, respectiv, /dev/sg*.

Fișiere de atribute de gazdă specifice HPSA în „/sys”

/sys/class/scsi_host/host*/rescan
Acesta este un atribut doar-pentru-scriere. Scrierea în acest atribut va determina controlorul să caute dispozitive noi, modificate sau eliminate (de exemplu, unități de bandă conectate la cald sau unități logice nou configurate sau șterse etc.) și să notifice stratul intermediar SCSI cu privire la orice modificări detectate. În mod normal, o rescanare este declanșată automat de către instrumentul de configurare a HP Array (fie varianta de interfață grafică, fie varianta de linie de comandă); astfel, pentru modificările unităților logice, utilizatorul nu ar trebui să fie nevoit să utilizeze acest atribut. Acest atribut poate fi util atunci când se conectează la cald dispozitive precum unitățile de bandă sau carcase întregi de stocare care conțin unități logice preconfigurate.
/sys/class/scsi_host/host*/firmware_revision
Acest atribut conține versiunea de firmware a Smart Array.
De exemplu:

# cd /sys/class/scsi_host/host4
# cat firmware_revision
7.14

Fișiere de atribute de disc specifice HPSA în „/sys”

/sys/class/scsi_disk/c:b:t:l/device/unique_id
Acest atribut conține un ID unic format din 32 de cifre hexazecimale pentru fiecare unitate logică.
De exemplu:

# cd /sys/class/scsi_disk/4:0:0:0/device
# cat unique_id
600508B1001044395355323037570F77

/sys/class/scsi_disk/c:b:t:l/device/raid_level
Acest atribut conține nivelul RAID al fiecărei unități logice.
De exemplu:

# cd /sys/class/scsi_disk/4:0:0:0/device
# cat raid_level
RAID 0

/sys/class/scsi_disk/c:b:t:l/device/lunid
Acest atribut conține ID-ul unității logice „LUN ID” de 16 cifre hexazecimale (8 octeți) prin care poate fi adresată o unitate logică sau un dispozitiv fizic. c:b:t:l sunt controlorul, magistrala, ținta și numărul unității logice a dispozitivului.

De exemplu:


# cd /sys/class/scsi_disk/4:0:0:0/device
# cat lunid
0x0000004000000000

Pentru compatibilitatea cu aplicațiile scrise pentru controlorul cciss(4), multe, dar nu toate ioctl-urile acceptate de controlorul cciss(4) sunt acceptate și de controlorul hpsa. Structurile de date utilizate de aceste ioctl-uri sunt descrise în fișierul sursă al nucleului Linux include/linux/cciss_ioctl.h.

Aceste trei ioctl-uri fac toate exact același lucru, și anume determină controlorul să efectueze o nouă scanare pentru dispozitive noi. Aceasta face exact același lucru ca și scrierea în atributul „rescan” specific HPSA al gazdei.
Returnează domeniul, magistrala, dispozitivul și funcția PCI și identificatorul plăcii „board ID” (identificatorul subsistemului PCI).
Returnează versiunea controlorului în trei octeți codificați ca:

(versiunea_majoră << 16) | (versiunea_minoră << 8) |
  (versiunea_sub-minoră)

Permite pasarea comenzilor „BMIC” și „CISS” către Smart Array. Acestea sunt utilizate pe scară largă de către instrumentul de configurare a HP Array, agenții de stocare SNMP și așa mai departe. Consultați cciss_vol_status la http://cciss.sf.net pentru câteva exemple.

cciss(4), sd(4), st(4), cciss_vol_status(8), hpacucli(8), hpacuxe(8)

http://cciss.sf.net, și Documentation/scsi/hpsa.txt și Documentation/ABI/testing/sysfs-bus-pci-devices-cciss în arborele sursă al nucleului Linux.

Traducerea în limba română a acestui manual a fost făcută de Remus-Gabriel Chelu <remusgabriel.chelu@disroot.org>

Această traducere este documentație gratuită; citiți Licența publică generală GNU Versiunea 3 sau o versiune ulterioară cu privire la condiții privind drepturile de autor. NU se asumă NICIO RESPONSABILITATE.

Dacă găsiți erori în traducerea acestui manual, vă rugăm să trimiteți un e-mail la translation-team-ro@lists.sourceforge.net.

31 octombrie 2023 Pagini de manual de Linux 6.06