SETKEYCODES(8) System Manager's Manual SETKEYCODES(8)

setkeycodes - încarcă intrările din tabelul de corespondență între coduri de scanare și coduri de taste din nucleu

setkeycodes cod-scanare cod-tastă ...

Comanda setkeycodes își citește argumentele de două în două, fiecare pereche de argumente constând dintr-un „cod-scanare” (exprimat în hexazecimal) și un „cod-tastă” (exprimat în zecimal). Pentru fiecare astfel de pereche, aceasta îi spune controlorului de tastatură al nucleului să asocieze codul de scanare specificat cu codul de tastă specificat.

Această comandă este utilă doar pentru persoanele cu tastaturi un pic neobișnuite, care au câteva taste care produc coduri de scanare pe care nucleul nu le recunoaște.

Tastatura obișnuită a unui PC produce o serie de coduri de scanare pentru fiecare apăsare și eliberare a unei taste. (Codurile de scanare sunt afișate de showkey -s, a se vedea showkey(1) ). Nucleul analizează acest flux de coduri de scanare și îl convertește într-un flux de coduri de taste (evenimente de apăsare/eliberare a tastelor). (Codurile de taste sunt afișate de showkey). În afară de câteva coduri de scanare cu semnificație specială, de secvența produsă de tasta «Pause», de codurile de scanare legate de starea de schimbare (majuscule/minuscule) și de bitul de tastă sus/jos, fluxul de coduri de scanare este format din coduri de scanare neeludate xx (7 biți) și coduri de scanare eludate e0 xx (8+7 biți). Acestor coduri de scanare sau perechi de coduri de scanare li se poate atribui un cod de tastă corespunzător (în intervalul 1-127). De exemplu, dacă aveți o tastă Macro care produce e0 6f conform showkey(1), comanda

setkeycodes e06f 112
îi va atribui codul de taste 112, iar apoi loadkeys(1) poate fi utilizată pentru a defini funcția acestei taste.

Este posibil ca unele nuclee mai vechi să conecteze o gamă scăzută de coduri de scanare la codurile de taste echivalente; «setkeycodes» va eșua atunci când încercați să le modificați.

În nucleele 2.6, codurile de taste se află în intervalul 1-255, în loc de 1-127 (ar fi mai bine să se limiteze la intervalul 1-239).

În nucleele 2.6, modul brut „raw”, sau modul cod-scanare „scancode”, nu este deloc „raw”. Codul returnat de comanda «showkey -s» se va schimba după utilizarea comenzii «setkeycodes». O eroare a nucleului. A se vedea, de asemenea, showkey(1).

Niciuna.

Codurile de taste din X nu au nimic de-a face cu cele din Linux. Tastele neobișnuite pot fi făcute vizibile în Linux, dar nu și în X.

dumpkeys(1), loadkeys(1), showkey(1), getkeycodes(8)

Traducerea în limba română a acestui manual a fost creată de Remus-Gabriel Chelu <remusgabriel.chelu@disroot.org>

Această traducere este documentație gratuită; citiți Licența publică generală GNU Versiunea 3 sau o versiune ulterioară cu privire la condiții privind drepturile de autor. NU se asumă Nicio RESPONSABILITATE.

Dacă găsiți erori în traducerea acestui manual, vă rugăm să trimiteți un e-mail la translation-team-ro@lists.sourceforge.net.

8 noiembrie 1994 kbd