ANACRON(8) Administrare sistem ANACRON(8)

anacron - rulează comenzi periodic

anacron [-s] [-f] [-n] [-d] [-q] [-t anacrontab] [-S director-spool] [sarcina]
anacron [-S director-spool] -u [-t anacrontab] [sarcina]
anacron [-V|-h]
anacron -T [-t anacrontab]

anacron este utilizat pentru a executa comenzi periodic, cu o frecvență specificată în zile. Spre deosebire de cron(8), nu presupune că mașina funcționează continuu. Prin urmare, poate fi utilizat pe mașini care nu funcționează 24 de ore pe zi pentru a controla sarcini regulate ca sarcini zilnice, săptămânale și lunare.

«anacron» citește o listă de lucrări din fișierul de configurare /etc/anacrontab ( a se vedea anacrontab(5)). Acest fișier conține lista de lucrări pe care le controlează «anacron». Fiecare intrare de sarcină specifică o perioadă în zile, o întârziere în minute, un identificator unic al sarcinii și o comandă shell.

Pentru fiecare lucrare, «anacron» verifică dacă această lucrare a fost executată în ultimele n zile, unde n este perioada de timp specificată pentru acea lucrare. În cazul în care o lucrare nu a fost executată în n zile sau mai mult, «anacron» execută comanda shell a lucrării, după ce așteaptă numărul de minute specificat ca parametru de întârziere.

După terminarea comenzii, «anacron» înregistrează data (cu excepția orei) într-un fișier special de marcare a timpului pentru acea lucrare, astfel încât să știe când să o execute din nou.

Atunci când nu mai sunt sarcini de executat, «anacron» iese.

«anacron» ia în considerare numai lucrările al căror identificator, așa cum este specificat în anacrontab(5), se potrivește cu oricare dintre argumentele din linia de comandă sarcina. Argumentele din linia de comandă sarcina pot fi reprezentate prin modele de caractere joker din shell (asigurați-vă că le protejați de shell-ul dvs. cu punerea adecvată între ghilimele). Nespecificarea niciunui argument de linie de comandă sarcina este echivalentă cu specificarea „*” (adică toate lucrările sunt luate în considerare de «anacron»).

Cu excepția cazului în care «anacron» este rulat cu opțiunea -d (specificată mai jos), acesta trece în fundal la pornire, iar orice proces părinte iese imediat.

Cu excepția cazului în care «anacron» este rulat cu opțiunile -s sau -n, acesta începe lucrările imediat ce se termină timpul de întârziere. Executarea diferitelor lucrări este complet independentă.

Dacă o lucrare executată generează o ieșire la ieșirea standard sau la ieșirea de eroare standard, ieșirea este trimisă prin poștă utilizatorului sub care rulează «anacron» (de obicei root) sau la adresa specificată în variabila de mediu MAILTO din fișierul /etc/anacrontab, dacă aceasta există. Dacă este definită variabila de mediu LOGNAME, valoarea aceasteia este utilizată în câmpul „From:” al corespondenței.

Orice mesaj informativ generat de «anacron» este trimis către syslogd(8) sau rsyslogd(8) cu facilitatea stabilită la cron și prioritatea stabilită la notice. Orice mesaj de eroare este trimis cu prioritatea error.

Sarcinile „active” (adică sarcinile pe care «anacron» a decis deja să le execute și care așteaptă acum să treacă timpul de întârziere și sarcinile care sunt executate în prezent de «anacron») sunt „blocate”, astfel încât alte copii ale «anacron» nu le pot executa în același timp.

Forțează executarea tuturor lucrărilor, ignorând orice marcaj temporal.
Actualizează marcajele de timp ale tuturor sarcinilor la data curentă, dar nu execută niciuna.
Serializează execuția sarcinilor. «anacron» nu pornește o nouă sarcină de lucru înainte ca cea precedentă să se fi terminat.
Rulează imediat lucrările și ignoră întârzierile specificate în fișierul /etc/anacrontab. Această opțiune implică -s.
Nu bifurcă «anacron» pentru a se executa în fundal. În acest mod, «anacron» va transmite mesaje informative la ieșirea de eroare standard, precum și la «syslog». Ieșirea oricărei sarcini este trimisă prin poștă de către «anacron».
Suprimă orice mesaj către ieșirea de eroare standard. Se aplică numai cu -d.
Utilizează fișierul „anacrontab” specificat, în loc de cel implicit /etc/anacrontab.
Examinează fișierul „anacrontab”. Testează fișierul de configurare /etc/anacrontab pentru validitate. Dacă există o eroare în fișier, aceasta este afișată la ieșirea standard, iar «anacron» returnează valoarea 1. Fișierele „anacrontab” valide returnează valoarea 0.
Folosește directorul „spool” specificat pentru a stoca marcajele de timp. Această opțiune este necesară pentru utilizatorii care doresc să ruleze singuri «anacron».
Afișează informații despre versiune și iese.
Afișează un scurt mesaj de utilizare și iese.

După ce primește un semnal SIGUSR1, «anacron» așteaptă să se termine toate sarcinile în curs de execuție și apoi iese. Acest lucru poate fi folosit pentru a opri «anacron» în mod curat.

Asigurați-vă că fusul orar este configurat corect înainte de a porni «anacron», deoarece fusul orar afectează data. Acest lucru se realizează, de obicei, prin definirea variabilei de mediu TZ sau prin instalarea unui fișier /usr/lib/zoneinfo/localtime. Consultați tzset(3) pentru mai multe informații.

Fișierele de marcaje temporale sunt create în directorul „spool” pentru fiecare lucrare specificată în „anacrontab”. Aceste fișiere nu sunt niciodată eliminate automat de «anacron« și trebuie eliminate manual dacă o sarcină nu mai este programată.

/etc/anacrontab
Conține specificații ale sarcinilor. A se vedea anacrontab(5) pentru o descriere completă.
/var/spool/anacron
Acest director este utilizat de «anacron» pentru stocarea fișierelor de marcaj temporal.

anacrontab(5), cron(8), tzset(3)

Fișierul Anacron README.

«anacron» nu șterge niciodată fișierele de marcaj temporal. Eliminați manual fișierele nefolosite.

«anacron» utilizează până la doi descriptori de fișiere pentru fiecare lucrare activă. Este posibil să rămână fără descriptori dacă există o mulțime de lucrări active. Consultați ieșirea comenzii «echo $(($(ulimit -n) / 2))» pentru informații despre câte lucrări concurente poate rula «anacron».

Trimiteți comentarii, sugestii și rapoarte de erori la Sean 'Shaleh' Perry.

«anacron» a fost inițial conceput și implementat de Christian Schwarz.

Implementarea actuală este o rescriere completă de către Itai Tzur.

Codul bază a fost întreținut de Sean 'Shaleh' Perry.

Din 2004, este întreținut de Pascal Hakim.

Pentru Fedora, «anacron» este întreținut de Marcela Mašláňová.

Traducerea în limba română a acestui manual a fost făcută de Remus-Gabriel Chelu <remusgabriel.chelu@disroot.org>

Această traducere este documentație gratuită; citiți Licența publică generală GNU Versiunea 3 sau o versiune ulterioară cu privire la condiții privind drepturile de autor. NU se asumă NICIO RESPONSABILITATE.

Dacă găsiți erori în traducerea acestui manual, vă rugăm să trimiteți un e-mail la translation-team-ro@lists.sourceforge.net.

22 noiembrie 2012 cronie